Belçika’da ‘camilere Kurbanlıkları Şoklama Baskısı’ İddiası

Belçika’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Gent Belediyesi’nin Kurban Bayramı’nda dileyene şoklama usulü kurban kesimi imkanı sunması tartışmaları da beraberinde getirdi.

Belçika’da ‘camilere Kurbanlıkları Şoklama Baskısı’ İddiası
Türk asıllı Belediye Başkan Yardımcısı Resul Tapmaz, kurban kesiminde şoklama mecburiyeti getirilmediğinin altını çizerken, Özdernekler Birliği Federasyonu Başkanı Ceylan Kara, cami ve dernek yöneticilerine şoklama kararında belediye ile paralel hareket edilmediği takdirde ortak çalışmaların belediyece askıya alınacağı tehdidinde bulunulduğunu iddia etti.

Yaklaşık 40 bin Müslümanın yaşadığı Gent şehrinde belediye yönetimi tüm itirazlara rağmen Kurban Bayramı’nda isteyene şoklama usulü kesime imkan verme kararı almıştı. Konuyla ilgili Müslüman toplum temsilcileriyle defalarca görüşen belediye yetkililerinin itirazlara rağmen bu yöndeki bir kararı dayatması, şehirdeki önde gelen Türk ve Faslı cami yöneticilerinin tepkisini çekmişti. Müslüman yetkililer şoklamanın mecbur tutulmadığını fakat buna karşın İslam karşıtı hayvan severler derneğine şirin gözükmek için bu yönde bir karar alındığını ifade ederken, toplumda taklit etme eğiliminden dolayı yıllar içinde dinen uygun görülmeyen şoklama usulü kesimlerin Müslüman toplumda yaygınlaşacağı endişesini dile getirmişti.


Gent Belediye Başkan Yardımcısı Resul Tapmaz, konunun basında geniş yer almasının üzerine yaptığı değerlendirmede, belediye yönetiminin Müslümanlarla yıllarca uyumlu bir çalışma içinde olduğunu kaydederken, ‘‘Belçika’da kurban kesimi ile ilgili hayvan hakları örgütü GAİA, veya benzeri bazı kurumların uzun zamandır şoklama konusunda talepleri olduğu kamuoyu tarafından biliniyor. Her kurban bayramı öncesi bu konuda bir çok öneriler çeşitli platformlarda tartışmaya açılıyor. Ancak bu konuda Gent Belediye bu kurban bayramında geleneksel kurban kesim şeklini yasaklıyor, artık mutlaka ‘’Şoklama yapılacaktır’’ gibi bir kararı yoktur. Müslümanlar her zaman olduğu gibi toplu kesim merkezlerinde veya diğer izin verilen mekanlarda İslamî usullere göre kurbanlarını kesebileceklerdir. Şoklama ile ilgili ise sadece şayet bu konuda bir tercihi olan varsa bir alternatif olarak gerekli aletler kesim alanında hazır bulundurulacaktır.’’ sözlerine yer verdi.

BELEDİYEDEN CAMİLERE BASKI VAR İDDİASI

Öte yandan, yüzden fazla göçmen dernek ve orta sınıf organizasyonun bağlı olduğu farklı etnik yapılı ve çoğulcu bir federasyon olan Flaman Özdernekler Federasyonu (FZO-VL) Başkanı Ceylan Kara ise şoklama usulü kesim kararı konusunda sert tepki gösterdi. Kendisinin kaleme aldığı ve diğer cami dernekleriyle ortaklaşa imzalanan bildiride ‘Şoklama zorunluluğu getiriliyor’ ifadesine yer verilmediğini kaydederken, basında kendisine yersiz suçlamalarda bulunulduğunu savundu. Ceylan Kara ayrıca Müslüman toplumda tedirginliğe neden olan şu iddiada da bulundu: "Duyumlarımıza göre Gent Belediyesi’nin bazı cami ve dernek yöneticilerine şoklama konusunda belediye ile aynı paralelde düşünmezlerse ortak yapacakları çalışmaları Gent Belediyesi tarafından askıya alınacağı veya projelerine destek vermeyecekleri konusunda baskı yapıyor. Bunları vatandaşların bilgisine sunarak kimlerin baskı yaptığını görmelerini sağlamamız, bizim vatandaşlık görevimizdir."