Londra`daki Olaylar Diğer Kentlere De Yayılıyor

İngiltere`nin başkenti Londra`da, geçtiğimiz Perşembe günü bir gencin polis tarafından vurulmasıyla başlayan ve Cumartesi akşamı Tottenham semtinin savaş alanına çevrilmesiyle büyüyen gösteriler, 3.

Londra`daki Olaylar Diğer Kentlere De Yayılıyor
gününde de devam etti. Protestoların Londra dışında Manchester, Brimingham ve Liverpool şehirlerine de sıçradığı gelen haberler arasında. Bu şehirlerin merkezi yerlerinde toplanan küçük grupların işyerlerini yağmaladığı ve araçları ateşe verdiği aktarılıyor.
Londra`nın birçok semtindeki bina ve arabaları ateşe veren gruplar, iş yerlerini yağmalayarak dükkânların içini boşalttı. Polis, olayları bastırmada aciz kaldı.
Önceki gece Enfield ve Brixton semtlerini yağmalayan göstericiler, dün gündüz başlayan olaylarda da Hackney, Croydon, Walthamstow, Peckham, Lewisham bölgelerinde bina ve arabaları ateşe verdi, polisle çatışmaya girdi ve iş yerlerini yağmaladı. Dün ilk olarak yerel saatle 15.00 civarında Hackney’de başlayan olaylarda göstericiler polisle uzun süre çatıştı. Polisin hiçbir şey yapmadan kordon oluşturarak beklemesi üzerine saldırgan grup daha rahat hareket etme imkanı buldu. Eylemciler, caddedeki birçok aracı ateşe vererek işyerlerini yağmaladı. Köpeklerle ve atlı olarak göstericilerin üzerine giden polisin, saldırıları bir türlü kontrol altına alamadığı ve göstericilerin eylemleri karşısında çaresiz kaldığı gözlendi.

POLİS, `PASİF BEKLEYİŞTE`
Diğer büyük bir olay ise şehrin güneyinde bulunan Craydon’da gerçekleşti. Semtin merkezinde bulunan büyük bir binayı kundaklayan saldırganlar, çevrede adeta terör estirdi. Şehrin birçok bölgesinden yağmalama ve kundaklama haberleri gelmeye devam ediyor. Bunların arasında Camden, Dalston, Notting Hill, Seven Sisters, Colliers Wood gibi semtler bulunuyor. Söz konusu bölgelerde çetelere üye gençlerin sokaklarda başıboş şekilde dolaştıkları ve polis sayısının yetersiz kaldığı ifade ediliyor.
İsyancı gruplara müdahale etmek yerine daha çok “pasif bir bekleyiş” sergileyen polis, herkes tarafından yoğun bir şekilde eleştiriliyor. Polisin bu şekilde “başarısız” bir performans sergilemesi, Londra’da uzun süredir böyle olayların yaşanmamasına bağlanıyor. Uzmanlar, polisin çizdiği başarısız portrenin, gelecek yıl yapılacak Olimpiyat Oyunları’nda “güvenlik endişesi” oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

HÜKÜMET YETKİLİLERİ ÜLKEYE DÖNÜYOR
Olayların devam etmesi üzerine İçişleri Bakanı Theresa May, tatilini yarıda keserek Londra’ya geldi. Ayağının tozuyla basın mensuplarının sorularını cevaplayan May, sokaklarda terör estirmenin hiçbir bahanesi olamayacağını ve olaya karışan herkesin cezasını çekeceğini ağır bir dille ifade etti.
İtalya’da bulunan Başbakan David Cameron ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın da Londra’ya geleceği ve acil bir kriz toplantısı yapacağı kaydediliyor.
Bu arada Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, dün olayların ilk patlak verdiği Tottenham’da iş yerleri zarar gören esnafa “geçmiş olsun” ziyaretinde bulundu. Mağdur olan halka yardım sözü veren Clegg, “Hükümet olayların çözümünde etkisiz kaldı” şeklindeki eleştirilere, "En etkili bir şekilde olayları çözmeye çalışıyoruz" yanıtını verdi. Sebebi ne olursa olsun saldırıların “kesinlikle kabul edilemez” olduğunu da sözlerine ekleyen Başbakan Yardımcısı, bu konuların çözümünün ekonomik kalkınmadan geçtiğini dile getirdi.
Olayların başlamasına sebep olan Mark Duggan’ın öldürülmesine ilişkin ise ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Siyahi toplum arasında çok sevilen ve saygın bir yeri olduğu belirtilen 29 yaşındaki Muggan’ın, bir olay sonucu yakalanıp polis tarafından başına kurşun sıkılarak yaşamını yitirdiği iddia ediliyor. İlk olarak bu bahane edilerek başlayan olayların, daha sonra iş yerlerini yağmalayarak soygun yapmaya dönüştüğü belirtiliyor. Duggan’ın ailesi ise şiddetin her türlüsünü kınadıklarını ve bu protestoları kesinlikle tasvip etmediklerini kaydetmişti.