Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Gana Dışişleri Bakanı Mumuni İle Görüştü

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Gana Dışişleri Bakanı Mumuni ile Libya'daki gelişmeleri, Somali ve Etiyopya'daki açlık sorununu ele aldıklarını belirterek, "Hem Libya'daki durum, hem de Somali'de, Afrika'da yaşanan açlık konusunu ele almak üzere 19, 20, 21 Ağustos tarihlerinde bu ülkelere bir ziyaret gerçekleştireceğim" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gana Dışişleri Bakanı Muhammad Mumuni ile Bakanlıkta görüştü. Görüşmenin ardından iki Bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Gana Dışişleri Bakanı ile ikili ilişkileri ve Afrika'daki gelişmeleri gözden geçirdiklerini belirterek, Türkiye'nin Afrika ile ekonomik, diplomatik ve kültürel aktivite içinde olduğunu söyledi. Gana'nın, Türkiye'nin en yoğun faaliyette bulunduğu ülkelerin başında bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, "Gana bizim Sahra Afrikasında üçüncübüyük ticaret ortağımız. Dış ticaret hacmimiz 400 milyon dolara ulaşacaktır" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Gül'ün Gana ziyaretinin başarılı geçtiğini ve Gana ve Türkiye Dışişleri Bakanlıkları arasında siyasi istişarelerin başlatılması ve ortak eylem planı yapılması konusunda anlaşma imzalandığını hatırlatan Davutoğlu, Bakanlıklar arasında siyasi istişarelere ağırlık vereceklerini kaydetti. Gana'nın en yakın zamanda Türkiye'de Büyükelçilik açmasını dileyen Davutoğlu, ilişkilerin güç kazanması için Büyükelçiliğin açılmasının fayda sağlayacağını belirtti.

Türk Hava Yolları'nın Gana'ya haftada dört kez uçtuğunu ve bunun ulaşımda mesafe sağlandığını gösterdiğini ifade eden Davutoğlu, "Kültürel ilişkilerimiz de gayet iyi gidiyor. Türkiye'de okuyan çok sayıda Ganalı öğrenci var. Onlarda ülkelerine döndüklerinde Türkiye'nin temsilcileri oluyorlar" şeklinde konuştu. Gana Dışişleri Bakanı Mumuni ile Libya'daki gelişmeler, Somali ve Etiyopya'daki açlık sorununu ele aldıklarının altını çizen Davutoğlu, "Ben her iki konuyu da gözeterek bir ziyaret gerçekleştireceğim. Özellikle Libya ile istişareler için. Planlanmış bir Etiyopya ve 19-20 Ağustos tarihlerinde Güney Afrika ziyaretim var. Hem Etiyopyalı yetkililer hem de Afrika Birliği Başkanı Jean Ping ile görüşecektim. Son açlık konusunda yaşanan gelişmeleri de göz önüne alarak, belki bir iki ülke daha ekleyip, hem Libya,hem de Somali'de, Afrika'da yaşanan açlık konusunu ele almak üzere 19,20, 21 Ağustos tarihlerinde bir ziyaret gerçekleştireceğim" dedi. Gana Dışişleri Bakanı Mumuni, Gana ile Türkiye ikili ilişkilerinin mükemmel olduğunu söyleyerek, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, ekonominin iyi yönetiminin ortak paydalar olduğunu kaydetti. Gana Türkiye ilişkilerinin örnek ilişkiler olduğuna işaret eden Mumuni, 1957'de ülkemizi ilk tanıyan ülkelerden birinin Türkiye'de olduğunu belirtti. Mumuni, "Ülkemiz en hızlı büyüyen Afrika ülkesi. Biz ülkemizde birçok imkanın olacağına inanıyoruz. Gana'ya yatırımcıları çekmek istiyoruz" dedi. Basın mensuplarının, Somali'de açlık konusunda neler yapacağı sorusuna Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla bütün kurumların harekete geçtiğini söyledi. Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanı ile görüştüğünü, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kampanya başlattığını ve bu kampanyanın nasıl geliştirilebileceği konusunu görüştüklerini belirtti. Davutoğlu, TİKA tarafından gönderilen ve yardım malzemesi taşıyan ilk uçağın bir kaç gün içinde Mogadişu'da olabileceğini ifade etti. Somali'ye ve Etiyopya'daki sınırkamplarına ulaşmak istediklerini belirten Davutoğlu, ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi

Kaynak: İHA