İzmir Şambalisi ve İzmir Lokması Tescilleniyor

İzmir Tulum Peyniri ve İzmir Ekmeği’nin ardından İzmir Şambalisi ve İzmir Lokması için de Coğrafi Tescil İşareti çalışmaları başlatıldı.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) tescil için Türk Patent Enstitüsü’ne başvurdu.
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yöresel ürünlerin kentlerin marka olmasına büyük katkı koyduğunu söyledi. Ekrem Demirtaş, İzmir için belirledikleri vizyonun İzmir’i bir marka kent, bir dünya kenti yapmak olduğunu ifade etti. Dünyada pek çok ülke ve kentin markalaşma ile tanıtım çalışmalarında bölge mutfağını ve bölgeye özgün ürünleri ön plana çıkardığına dikkat çeken Demirtaş, “Bir kentin mutfağı, gıda ve tarım ürünleri kentlerinin bilinirliğine, tanınmasına, markalaşmasına büyük katkı yapıyor. İzmir de bu açıdan çok şanslı ve zengin. Zeytinyağımızdan peynire, otlarımızdan deniz ürünlerimize kadar çok zengin bir mutfağımız, kendimize özgü ürünlerimiz var.” diye konuştu.

Bu ürünlerin karakteristik özelliklerinin korunarak üretimlerine devam etmesinin aynı zamanda kültür mirasına sahip çıkmak anlamına geldiğine de dikkat çeken Demirtaş, bunun için de ürünlere coğrafi işaret alınması gerektiğini kaydetti. Patent ve coğrafi tescil işareti için çalışmalara mutfakların temel ürünleri olan ekmek ile peynirden başladıklarını belirten Demirtaş, “2009 yılında İzmir’e özgü bir ekmek olması için Tahıllı İzmir Ekmeği ve 2010 yılında Çeşnili İzmir Ekmeği markasını, patentini aldık.” bilgisini verdi.

Demirtaş, İzmir Şambalisi ve İzmir Lokması için coğrafi işareti alma çalışmalarını Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri ile yürüttüklerini söyledi. Ürünler için özel logolar hazırlattıklarını ifade eden Demirtaş, şunları söyledi: “Coğrafi işaret belgemizi alınca, ilgilenen üyelerimize formüllerini vereceğiz. Buna uygun olarak üretim yapan üyelerimiz, İzmir Lokması veya İzmir Şambalisi ifadesiyle özel logoları kullanabilecek.” Demirtaş, İzmir Kumrusu ile İzmir Boyozu`na da coğrafi işaret alınması için Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi.


COĞRAFİ İŞARET NEDİR?
Coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaret alınabilmesi için ürünle ilgili olarak; kullanım biçimi, ürünün tanımı ve ayırt edici özellikleri, üretim yeri, üretim alanında gerçekleşmesi zorunlu bulunan özellikler, ürünün metodu ve denetleme konularının teknik çalışma ve analizlerle belirlenmesi gerekiyor.