Bayramda Diyabet Hastalarına Tatlı Tüketimi Uyarısı

Ramazan Bayramı nedeniyle bayramda tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr.

M. Emin Dinççağ, "Tatlı tüketiminde özellikle diyabet hastaları çok dikkatli olmalı" dedi. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri gerektiği hatırlatan Dr. Dinççağ, "Et, süt, tahıl, sebze ve meyve grubunda yer alan besinler vücudun ihtiyaç duyduğu 50`ye yakın besin öğesini içerirken, şekerin protein, vitamin ve mineral gibi besleyici değeri yok.Bazı şekerler besinlerde doğal olarak bulunurlar. Meyvelerde fruktoz, sütte laktoz, tahıllarda nişasta gibi ve sindirim sonrasında glikoza dönüşürler. Kaynağı ne olursaolsun, vücut gerçekte bu farkı ayırt edememektedir.Vücut, kan şekerinin tümünü aynı anda enerjiye çevirememektedir. Kan şekeri düzeyi normalin üzerine çıktığında, insülin bu fazla şekerin depolanması için karaciğer, kas ve diğer hücreleri uyarır. Glikozun bir kısmı, kas ve karaciğerde glikojen şeklinde depolanır. İhtiyacından fazla enerji tüketimi durumunda vücut, bir kısım glikozu vücut yağına çevirir. Yani kilo alma süreci başlar. Obezite sadece vücut ağırlığın artışı olarak algılanmamalıdır. Şişmanlıkmadem vücutta gereğinden fazla miktarda yağ birikmesi olarak tanımlanmaktadır. Fazla şeker tüketimi de en başta gelen obezite nedenlerinden biri olarak düşünülebilir. O halde tatlılardan uzak durmakta yarar vardır. Tatlıların tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek, lokma ve tulumba gibi ağır tatlılar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır" diye konuştu.

Diyabetli hastaların tatlı tüketimine doktorlarının tavsiye ve önerilerini göz önüne alarak yaklaşmalarını gerektiğini ifade eden Dr. M. Emin Dinççağ, "Özellikle diyabetli hastaları her zaman olduğu gibi bayramda da tatlı tüketimine dikkat etmelidir. Hızla ve hemen kana karışan, saflaştırılmış ve rafine şeker içeren besinlerin kan şekerinde ani bir dalgalanmaya neden olur. Çok kısa sürede yükselen kan şekeri yaklaşık yarım saat içinde aynı hızda düşmeye başlar.İşin kötü tarafı, tatlı yenildikten sonrayeni kan şekeri seviyesi mevcut düzeyin de altına düşmektedir. Dolayısıyla kan şekerinde aniden bir pik yaşanması tekrardan tatlı yeme isteği doğurur. Bu nedenle diyabetliler başta olmak üzere, şeker tadından vazgeçemeyen, iştahını baskılayamayan ve formuna önem veren bireyler ile aileleri için alternatif olarak yapay tatlandırıcıların kullanılması daha uygun görülmektedir.Şeker hastaları bayramda tatlıların cazibeliğine kapılarak hastalıklarını riske atmamalılar. Tedavi süreçlerinde diyabetli hastalarkendilerine verilen diyet programlarını mutlaka uygulamalılar.Tatlıya hayır denilmesinin öğrenilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA