Gizem’in Ailesi Katliamın Yapıldığı Adada Yasin-i Şerif Okuttu

Norveç’te Utöya adasındaki saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri ve saldırıdan sağ kurtulanlar dün olay yerine götürüldü.



Adadaki saldırıda hayatını kaybeden 69 kişi arasında yer alan Türk kızı Gizem Doğan’ın ailesi de kızlarının son anlarını bir daha yaşmak ve onu anmak için adaya gitti. Gizem’in annesi Gülderen Doğan, babası Abdulkadir Doğan, ikiz kardeşleri Kaan ve Berk’in yanı sıra amcası, aile dostları ve Türkiye’den gelen anneannesi de adaya gidenler arasında yer aldı.
Olayın yaşandığı tarihten bugüne ziyarete kapalı bulunan ada, sürdürülen yoğun çalışma neticesinde ziyarete hazır hale getirildi. Adada bir sevdiğini yitiren yaklaşık 50 aile hazır bulundu. Aralarında askeri yetkililer, sivil savunma ekipleri, sağlık görevlilerinin bulunduğu toplam 250 personel de ziyaret süresince görev yaptı.


Botlarla adaya taşınan her aileye, verecekleri tepki farklı olacağı düşünülerek birer polis ve birer de Kızılhaç’tan görevli eşlik etti. Ailelere çocuklarının nasıl ve hangi noktada vurulduğu konusunda detaylı bilgi verildi. Adaya giden herkese haftalar önce bir de bilgi klasörü verilmişti.


Norveçli aileler yitirdikleri sevdikleri için mum yakıp İncil okuturken, Müslüman aileler ise imamlar eşliğinde Kur’an okudu. Gizem’in ailesi de kızlarının öldürüldüğü yerde Yasin-i Şerif okuttu.

GİZEM’İN ANNESİ İLE SON TELEFON KONUŞMASI: İNŞALLAH OLAYIN ARAKASINDA YABANCI KÖKENLİ BİRİ YOKTUR

Bir Norveç gazetesine konuşan Gizem’in annesi Gülderen Doğan, Oslo’daki hükümet binasına yönelik yapılan bombalı saldırıdan sonra kızını aradığını ve bunun haberini verdiğini belirterek, Gizem’in kendisine “Bu çok korkunç. İnşallah araksında yabancı kökenli biri yoktur” dediğini aktardı.

Olay yaşandıktan yedi gün sonra kızlarının kesin öldüğü bilgini aldıklarını söyleyen baba Abdulkadir Doğan, bu süre içerisinde ümitlerini kaybetmediklerini ve kimliği belirlenmeyen yaralılardan biri olabilir umuduyla Oslo’daki bütün hastaneleri dolaştıklarını belirtti.
Kızlarının aktivist biri olduğunu ifade eden Abdulkadir Doğan, “Şehirdeki yürüyüşlerin çoğuna katılırdı. Dünya meselelerine ilgisiz değildi. Onun bıraktığı yerden biz devam edeceğiz. Terör saldırısından sonra kızımın kampına katıldığı Norveç İşçi Partisi’ne 75 kişi kaydettim” diye konuştu.