Şu anda bir şey yapma zamanı değil

Altın yükseliyor? Döviz ne olacak? Yatırımcı ne yapmalı? Ekonomist Ertuğ Yaşar, yatırımcıları uyardı: "Elinde parası olanlar için şu anda bir şey yapma zamanı değil."

Şu anda bir şey yapma zamanı değil
Ekonomist Ertuğ Yaşar ve ING Bank Bireysel Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Cenk Tabakoğlu Habertürk ekranlarında ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. Yaşar ile Tabakoğlu, yatırımcılara ne yapması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Dövizin yatırımcı açısından artık çok dikkat çekici bir enstrüman olmadığını ifade eden Tabakoğlu, "Biraz daha genç nüfusta dövizle yatırım yapma alışkanlığı daha da düşük. Döviz yapma alışkanlığı biraz 35-55 yaş grubunda var. Enflasyon çocukları, kriz tarihçesi daha geniş olan kişilerde var" diye konuştu.

Gittikçe Türkiye'nin TL'ye doğru döndüğünü belirten Tabakoğlu, "Belki de sağlılı olanı bu. Altın hala çok tercih edilen bir yatırım aracı. Herkesin ya yastık altında ya da bankada, şimdi çeşitli enstürmanlarda var altın dayalı fonlar var, başka yatırım araçları var. Bunlarda çeşitlendikçe biraz daha yatırım yapılabilirliği artıyor" dedi.

"HARCAMANIZ HANGİ PARA BİRİMİNDEYSE ONA YATIRIM YAPIN"

Yatırım tercihlerine bakıldığında altının hala çok önemli bir yer kapladığına dikkat çeken Tabakoğlu, "Daha sonra TL tarafında mevduat ve diğer TL enstrümanları geliyor. Sonra dövizin payı yüzde 18'ler civarında, bu seviyeden de gittikçe aşağı doğru da geliyor. Dolayısıyla burada tercihte en doğru alanı harcamaları hangi para birimindeyse insanların o para birimiyle, yaşamlarını nerede geçiriyorlarsa oranın para birimiyle yatırım yapıp hayatlarını devam ettirmeleri. Dolayısıyla TL burada yatırımcı açısından öne çıkıyor" ifadelerini kullandı.

"ŞU ANDA GAYRİMENKUL ALMA ZAMANI DEĞİL"


Başbakan Erdoğan'ın, "Araba almayın, otomobil almayın, ev alın" açıklamasına ilişkin Ertuğ Yaşar, "Şu anda gayrimenkul alma zamanı değil. Faizlerin düşeceğini bekliyorsak, biraz beklememiz lazım" dedi.

En büyük sıkıntının döviz ne olacak endişesi olduğunu söyleyen Yaşar, "Elinde parası olanlar için şu anda bir şey yapma zamanı değil. Biraz bekleme zamanı. Şu anda artık borsa zamanı geldi" şeklinde konuştu.


"Yatırımcının bakması gereken önemli şey; gerçekten dünyadaki bu çift dipli ekonomik durgunluk Türkiye'yi ne kadar etkileyebilir" diyen Yaşar, "Ekonomi yönetiminin izlenimi korku, panik değilse bile korku, geçen hafta korktuklarını gördük. Demek ki, Türkiye'yi bizim beklediğimizden daha fazla etkileyecek diye bir endişeye kapıldık bizde" diye konuştu. BEYAZ GAZETE