İsyan Çağrısı Yapan Gençlere 4 Yıl Hapis Cezası

İngiltere’de sosyal paylaşım sitesi üzerinden isyan çağrısı yapan iki genç, bölge mahkemesi tarafından 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.



Başkent Londra’da başlayıp ülke geneline yayılan ve binlerce kişinin gözaltına alınmasına sebep olan şiddet olayları kapsamında yargılamalar hızlı bir şekilde devam ederken, mahkemelerin verdiği ağır cezalar dikkat çekiyor.


Nortwich’de ikamet eden 20 yaşındaki Jordan Blackshaw ve bu şehre çok yakın bir mesafede bulunan Warrington’dan 22 yaşındaki Perry Sutcliffe-Keenan, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yayınladıkları mesaj sebebiyle dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Chester bölge mahkemesi, "internet üzerinden isyana teşvikte etmek” suçu kapsamında Blackshaw ve Keenan’ı bu cezayı verdiklerini açıkladı.


Blackshaw, 8 Ağustos gecesi Facebook’ta “Nortwich kasabasını darmadağın edelim” başlıklı bir etkinlik sayfası oluşturarak burada, “Yaşananları dört bir yana yaymalıyız” şeklinde bir mesaj yayınladı. İsyan olaylarının başlamasıyla sosyal paylaşım sitelerini sıkı inceleme altına almış olan polis, bu mesaj üzerine hemen harekete geçerek 20 yaşındaki İngiliz genci gözaltına aldı. Güvenlik birimleri ayrıca, mesajda “buluşma yeri” olarak gösterilen adreste güvenlik tedbirlerini arttırarak olası bir olayın yaşanmasına engel oldu.


Sutcliffe-Keenan da benzer bir şekilde, “Warrington isyanları” başlıklı Facebook etkinlik sayfası oluşturarak mesajını 400 kişiye ulaştırdı. Bunun üzerine gözaltına alınarak hâkim karşısına çıkarılan Keenan, bunu “şaka” amaçlı yaptığını söylese de 4 yıl ceza almaktan kurtulamadı.

İsyanların başladığı günden bu yana 24 saat açık olan ve yargılamaları çok hızlı bir şekilde gerçekleştiren bölge mahkemeleri, verdikleri caydırıcı cezalarla dikkat çekiyor. İngiliz 2 gencin Facebook’dan yayınladıkları söz konusu “isyan çağrısı” mesajları sonucunda hiçbir olay gerçekleşmemiş olsa da, hâkimin konuyu “isyana teşvik” suçu kapsamında değerlendirdiği ve bu sebeple 4 yıl gibi ağır bir ceza verdiği yorumu yapılıyor.

Davaya bakan Yargıç Elgan Edwards ülkeyi toplumsal çılgınlığın sardığı bir zamanda yapılan bu tür çağrıların tüyler ürpertici olduğunu söylerken, sanık gençlerin ise Facebook üzerinden yaptıkları isyan çağrısına kimsenin karşılık vermediği şeklinde kendilerini savunduğu kaydedildi.


"CEZALAR ORANTISIZ" ELEŞTİRİSİ
Bazı sivil toplum kuruluşları ve milletvekilleri, verilen cezaların “ağır” olduğunu ve mahkemelerin “orantısız” kararlar verdiği yönündeki eleştirilerde bulunuyor. Liberal Demokrat partili milletvekili Tom Brake, katıldığı bir TV programında, yargının yapıcı olması, intikam almaya koşmaması gerektiğini dile getirdi. Guardian gazetesi ise “Hakimler sertleşiyor” başlığıyla verdiği haberinde bu konuya dikkat çekiyor.

Aynı gazetenin konuyla ilgili diğer bir haberinde ise polisin “akıllı telefonlara” sızmasının isyanı zayıflattığı aktarılıyor. İstihbarat birimlerinin sosyal paylaşım sitelerindeki yazışma ve hazırlıkları takip ederek birçok isyan olayını engellediği belirtiliyor. Hatta polisin daha da öteye giderek sosyal iletişim ağlarını devre dışı bırakmayı düşündüğü, ancak bu talebin yasal olmaması sebebiyle içişleri bakanlığı yetkililerince kabul görmediği iddia ediliyor.

Ülkede geçen hafta gerçekleşen yağmalama ve kundaklama olayları hükümetin aldığı sert tedbirler sonucu kontrol altına alınmıştı. Ülke genelinde şimdiye kadar 2 bin 770 kişinin gözaltına alındığı, bin 200`den fazla kişinin mahkemelere çıkarıldığı ve bunların yüzde 64`ünün gözaltı durumunun devamına karar verildiği kaydediliyor.

Polis, istihbarat raporları doğrultusunda evlere baskın yaparak olaylara karışanları gözaltına almaya devam ediyor. Suçlu oldukları belirlenen kişiler ivedilikle hâkim karşısına çıkartılarak yargılanıyor. Bunların arasında 23 yaşındaki Nicolas Robinson’ın 3,5 sterlin (9 TL) değerinde su kabını bir marketten çaldığı için 6 ay, iki çocuk annesi Ursula Nevin’in ise yağmalama sırasında bir dükkândan çalınan şortu aldığı için 5 ay hapis cezasına çarptırılması gibi kararlar da yer alıyor. Aralıksız çalışmaya devam eden mahkemelerde binden fazla kişi hakkında dava açıldı.