Dolandırıcılar Fiyatı Tavan Yapan Altına Yöneldi

Altın fiyatlarının rekor üstüne rekor kırmasını fırsat bilen dolandırıcılar da buna yöneldi.

Dolandırıcılar Fiyatı Tavan Yapan Altına Yöneldi
İzmir merkez ve ilçelerinde imal ettikleri değeri düşük ve sahte altınları, yemviyeyle tuttukları kadınları kullanarak kuyumculara bozduran bir şebeke çökertildi. Şebekenin 6 üyesi tutuklanırken ele geçirilen takılardaki altın oranlarının binde 1 ile 7 arasında bulunduğu, maddi değerinin çok düşük olduğu belirlendi. Altınların ayarının kuyumcular tarafından da gözle anlaşılamadığı, asitle kontrol edilerek belirlenebileceği kaydedildi.

İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, son bir yıl içinde kuyumculara değeri düşük altın satılması yoluyla yapılan dolandırıcılıkların artması üzerine çalışma başlattı. Teknik takip yapan ekipler, Z.K. (34) isimli kadının elebaşılığındaki suç örgütünün, İzmir ve İstanbul`da imal edilen değeri düşük ve sahte altınları çok düşük fiyatlara alarak piyasaya sürmeye çalıştığını tespit etti. Altın fiyatlarının tavan yapmasını fırsat bilen dolandırıcıların, bunları piyasaya sürmek için maddi durumu iyi olmayan kadınlarla yüzde veya yevmiye karşılığında anlaştığı, kuyumcuların şüphelenmeyeceği şekilde giydirerek sahte veya değeri düşük altın ve takıları paraya çevirmek için gönderdikleri belirlendi. Altınları bozdurmak için kuyumculara giden kadınların, yakalanmaları halinde altınların hediye olduğu, nişan veya düğünde takıldığı yönünde ifade vermesi için yönlendirildiği ve böylece suçlamalardan kurtulduğu kaydedildi. Örgütün, deşifre olan kadınların yerine yenilerini bularak dolandırıcılıklara devam ettiği anlaşıldı.


2 AYARLIK ALTIN YAPMIŞLAR
Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri tarafından altın dolandırıcılarına yönelik farklı tarihlerde düzenlenen operasyonlarda 9 kişi gözaltına alındı. Elebaşı olduğu iddia edilen Z.K. ve O.K.`nin (62) de aralarında bulunduğu bulunduğu 6 kişi tutuklandı. Polis, 4 şüpheliyi daha arıyor. 4 Mayıs 2011 tarihinde kuyumculara sahte altın verdikten sonra yakalanarak tutuklanan örgüt yöneticisi H.Ş. (49) ve örgüt üyesi M.Ö.E.`nin (25), M. Kuyumculuk`a 637 liraya sattığı künyenin ekspertiz raporunda, 1 gramında binde 5 altın bulunduğu ve maddi değerinin 123 lira olduğu, aynı tarihte M. 3 Kuyumculuk`a 925 liraya satılan zincirin, 0,84 gramında binde 7 altın olduğu belirlendi. Aynı kişilerin A. Kuyumculuk`a 2 bin 100 liraya sahte bileklik sattığı da ortaya çıktı. 27 Temmuz 2011 tarihinde elebaşı Z.K. ile birlikte yakalanan A.Ş. ve N.Ş.`nin (36) üzerlerinde ve çantalarında ele geçirilen 49 parça takının Kuyumcular Odası`nda yapılan incelemesinde ise üzerinde 14 ayar yazdığı ancak takılarda binde 2 oranında altın olduğu ve aldatmaya yönelik imal edildiği anlaşıldı. C.C. ve A. Kuyumculuk isimli işyerlerine satılan 940 ve bin 100 lira değerindeki kolyelerin ekspertiz raporlarında da 2 ayar oldukları tespit edildi. Suç örgütü mensubu olduğu iddia edilen O.K.`nin, iki gün önce A. Kuyumculuk`a 580 lira değerinde sahte bileklik satması üzerine yakalandığı ve sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandığı öğrenildi.