Çomü, Çanakkale Savaşları‘nın 100. Yıldönümüne Hazırlanıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) yönetimi, Çanakkale Savaşları’nın 100.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) yönetimi, Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü olan 2015 yılında, Çanakkale ruhunu bütün dünyaya yaymak için çalışma başlattı. “Türkiye’nin siyasi başkenti Ankara, ekonomi başkenti İstanbul, manevi başkenti ise Çanakkale’dir.” diyen ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, bunun kendiliğinden olamayacağını, gayret gösterilmesi gerektiğini belirtti.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale’de Kürt’e, Türk’e, Laz’a, Çerkez’e, herkese yer olduğunu kaydetti. Rektör Laçiner, 2015 yılının ülkede ve dünyada barışı hakim kılmak için çok özel ve anlamlı bir tarih olduğunu söyledi. Ulusal ve uluslararası organizasyonlar düzenleyerek Çanakkale ruhunu yaymak gerektiğini ifade eden Laçiner, “2015 yılında bu iş şahikasına ulaşmalı, 2023‘e kadar da bu ruhu tüm Türk diasporasına yaymak için kampanyalar yapılmalı, projeler üretilerek hayata geçirilmeli. Güneydoğu’da yaşayan gençler buraya getirilip geziler ve sunumlar yapılarak, 1915 ruhu anlatılabilir." dedi.

Üniversite olarak, 2015 yılındaki hedeflerinin, adlarını dünyaya duyuracak etkinliklere imza atmak olduğunu belirten Laçiner, "Mesela uluslararası kongreler düzenleyerek, 3 bin ile 5 bin arasında akademisyeni getirme düşüncemiz var. Çanakkale Savaşları’nın 100. yılındaki en büyük hayalimizse dünya liderlerini burada biraraya getirmek. Zaten savaşa katılmış olan 12 ülkenin liderleri gelmiş olacak. Bunun yanısıra mümkünse 50 veya 100 ülkenin devlet başkanlarını da toplayarak barış kongresi düzenlemek istiyoruz. Bu projemizi Ankara’da gerekli yerlere sunduk ve çok pozitif yaklaşımlar oldu.” şeklinde konuştu.

2015‘in, Türkiye’de ‘Çanakkale Yılı‘ olması gerektiğini ifade eden Prof. Laçiner, ondan önce ise Çanakkale’de bu ruhun hissedilmesi gerektiğinin altını çizdi: “Kent merkezine baktığınızda boğazın karşı tarafının, savaşın meydana geldiği taraftan kopuk yaşadığını hissediyorum. Çanakkale’de sosyal dokuda ciddi bir bölünmüşlük söz konusu. Şehir bütün olarak hareket etmekte zorlanıyor. Evvela Çanakkale ruhunu, Gelibolu Yarımadası’ndan bu tarafa taşımak, ondan sonra da Türkiye’ye yaymak lazım. Bu, siyaset üstü bir hedef olmalı, çünkü karşıya hafta sonları 200 ile 300 otobüs geliyor diye seviniyoruz, fakat burada üniversite, belediye, valilik yok. Ziyaretçilerden, karşıdaki lokantalar ve boğazı geçerken kullanılan feribotlar yararlanıyor. Otelciler bile bu işin içinde yok, çünkü ziyaretçileri bir gün bile tutamıyoruz. İnsanların bir günde gezip gitmesine tepki gösteriyoruz ama onları konaklatmak için hiçbir şey yapmıyoruz. Üniversite olarak bu kapsamda bilim müzeleri yapmak istiyoruz. Mesela Çanakkale Boğazı’nda yaşayan deniz canlılarından oluşan su ürünleri müzemiz var. Başka alanlara da hitap eden müzeler yapmak için çalışmalarımıza başladık.”



‘AJANS KURULSUN‘

Çanakkale’nin ekonomisini ve turizmini canlandıracak adımlar atılmasında maddi destek sağlayacak bir ajans kurulması gerektiğini de kaydeden Rektör Sedat Laçiner, “Tıpkı İstanbul Kültür A.Ş gibi bütçesi oldukça yüksek bir ajans kurulmasını istiyoruz. Bununla ilgili 15 sayfalık bir raporu Ankara’ya sunduk. Projemiz, son yapılan Millî Güvenlik Kurulu toplantısında dikkate alındı ve gerekli çalışma başlatıldı. Savaşlar, sadece Gelibolu Yarımadası’nda yapılmadı. Anadolu yakasında da restore edilmesi gereken birçok yer var. Ajans olarak önce buralar ihya edilip turizme kazandırılacak.” dedi.

‘AVRUPA TÜRKLERİ GETİRİLMELİ‘

Şehitlikleri, sadece ülke içindeki değil, dünya genelindeki sayıları milyonları bulan gurbetçi vatandaşların da görmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Prof. Laçiner, “Bugün Avrupa’da 5 milyon Türk yaşıyor. Tüm Türk diasporasına ulaşılmalı ve en azından yarısı, Çanakkale Savaşları’nın 100. yılında buraları görmeye gelmesi için teşvik edilmeli. Çanakkale‘nin, Türk dünyasının manevi başkenti olmasını istiyoruz. Sonra da buradan barış tohumlarının dünyaya dağılmasını arzuluyoruz.” diye konuştu.

‘ERMENİ PROPAGANDASINA DİKKAT‘

2015‘in, aynı zamanda Ermeni meselesinin de yıldönümü olduğunu hatırlatan Rektör Laçiner, bu yüzden olumsuz çalışmalar da yapılacağına dikkat çekti. Ermeni diasporasının o yılı kendi lehlerine çevirecek kampanyalar düzenleyeceğini belirten Laçiner, şöyle devam etti:

“Aynı yıl Çanakkale Savaşları’nı ve çektiğimiz acıları dünyaya doğru anlatmamız, bizim için çok önemli bir araçtır. Kurum olarak bu yönde projeler üretmeye başladık. Valilik bu anlamda üzerine düşeni yapıyor, belediyeyle de görüşmelerimiz sürüyor, Ermenistan Cumhurbaşkanı gelip bizim Şehitler Abidesi’ne, bizim Cumhurbaşkanımız da oradaki anıta çiçek koyarak, barış havasının oluşmasına neden zemin hazırlamasın?”