Bakan Bağış, Norveç Büyükelçiliği‘ni Ziyaret Etti

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, "Sayın Başbakanımızın her fırsatta vurguladığı gibi teröre karşı mücadelede işbirliği yapmak, uluslararası bir platform kurmak şarttır. Terörün dini, imanı, etnisitesi, milliyetçi duygusu olmaz. Terörle mücadelenin de aynı kararlılıkla sürdürülmesi gerekir" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, geçtiğimiz cuma günü Norveç‘in Oslo kentinde meydana gelen saldırıda hayatını kaybedenler için taziyelerini sunmak üzere Norveç Büyükelçiliği‘ni ziyaret etti. Bağış, taziye defterine Norveç‘in saygın demokratik bir ülke olduğunu yazarak, Norveç‘in güzelliklerinin bir cani tarafından gölgelendiğini kaydetti. Norveç halkını ve hükümetini en iyi anlayacak ülkenin Türkiye olduğunu belirten Bağış, Norveçlilerin gözyaşlarının Türklerin kalplerine de aktığını ifade etti.

Başbakan Stoltenberg‘in olayı ulusal trajedi olarak nitelendirdiğini ifade eden Bağış, "Biz Türkiye olarak bütün terör eylemlerinin ulusal olmaktan ziyade küresel bir trajedi olduğuna ve bu bela ile mücadele etmek için bütün insanlığın bir araya gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Norveç olayının ardında yatan kin, nefret, ırkçılık tohumlarını kurutacak olan gelişme Türkiye‘nin AB üyeliği olacaktır. Bir Norveç atasözü, ‘Yalan dörtnala gider, gerçek adım adım yürür. Fakat gene de vaktinde yetişir‘ der. Biz de

inanıyoruz ki, gerek insanlığı terör belasından kurtarmak, gerekse Türkiye‘nin AB üyeliği yolundaki ayrımcı yaklaşımları ortadan kaldırmak için gerçek adım adım ve vaktinde yetişecektir" ifadelerini kullandı.

Bakan Bağış, Norveç Büyükelçiliği‘nden çıkışında basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Bağış, Norveç halkının ağır bir trajedi yaşadığına dikkat çekerek, yaşanan vahşetin sadece Norveç halkını değil, tüm insanlığı üzdüğünü kaydetti. Bağış, kendisi için Norveç vatandaşları için açılan defteri imzalamanın Başbakan Erdoğan‘ın hassasiyetini göstermek bakımından önemli olduğunu söyledi. Bağış, Büyükelçiyle yaptığı görüşmede Norveç‘te PKK sempatizanlarının Başbakan Erdoğan‘ı protesto etmesi ve terör örgütü

yandaşlarının ülkedeki varlığının gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine bu konuların gündeme gelmediğini söyledi. Başbakan Erdoğan‘a protesto yapıldığı gün kendisinin de orada olduğunu belirten Bakan Bağış, "O zaman da Norveç Parlamentosu‘nun önünde Norveç‘in terör örgütü listesinde bulunan PKK‘nın bayrağını açarak, bebek katilinin fotoğraflarını açarak, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanına yumurta atacak mesafede gösteri yapanları eleştirdiğimizde, Norveçli yetkililer ‘Bizim için bu tür şeyler olağan. Bunların

yeraltına inmesindense, yer üstünde kalması için müsamaha gösteriyoruz‘ demişlerdi. İşte müsamahanın gelmiş olduğu noktayı bir bakıma görmüş olduk. Sayın Başbakanımızın her fırsatta vurguladığı gibi teröre karşı mücadelede işbirliği yapmak, uluslararası bir platform kurmak şarttır. Terörün dini, imanı, etnisitesi, milliyetçi duygusu olmaz. Terörle mücadelenin de aynı kararlılıkla sürdürülmesi gerekir" dedi.

Başbakan Erdoğan daha başbakan olmadan uluslararası platform oluşturulmasının öneminin altını çizdiğini belirten Bağış, bütün ulusların, emniyet güçlerinin bir araya gelmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: İHA