Suudi Arabistan’In Yabancı Malvarlıkları Yarım Trilyon Dolara Ulaşacak

Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan’a ait yabancı malvarlıklarının değerinin bu yılın sonu itibariyle yarım trilyon dolara ulaşmasının beklendiği bildirildi.

Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan’a ait yabancı malvarlıklarının değerinin bu yılın sonu itibariyle yarım trilyon dolara ulaşmasının beklendiği bildirildi.

Suudi Arabistan’ın en büyük bankası Milli Ticari Bankası tarafından yayınlanan rapora göre hem petrol fiyatlarının hem de üretimin artması neticesinde krallığın yabancı malvarlıklarında önemli oranda artış kaydedildi ve bu yılın Mayıs sonu itibariyle 0.48 trilyon doları buldu.

Raporda, Libya’daki karışıklıklardan dolayı bu ülkede üretimin kesintiye uğramasının ardından Suudi Arabistan’ın açığı kapatmak için petrol üretimini günlük 9.4 milyon varile çıkardığı belirtildi. Banka, bölgedeki büyümeyi de olumlu bulduğunu ve bu yıl Körfez İşbirliği Konseyi üye ülkelerde yüzde 6, gelecek yıl da yüzde 5 oranında büyüme beklediğini kaydetti.

Ekonomide en iyi performansı Katar ve Suudi Arabistan’ın göstereceğini ifade eden banka üst düzey ekonomi uzmanı Jarmo Katilaine, Birleşik Arap Emirlikleri’nin de borçlarıyla ilgili aldığı kararlar ve emlak sektöründeki normalleşme sinyallerinin ardından eski durumuna gelmeye başladığını söyledi.

Banka tahminlerine göre bu yıl en büyük bütçe fazlasını gayri safi milli hasılasının yüzde 37.3’üne denk gelen oranla Kuveyt verecek. Katar’ın bütçe fazlası ise gayri safi milli hasılasının yüzde 36.1’ine ulaşacak. BAE ve Bahreyn’in de 2010’daki bütçe açığından sonra tekrar fazlalık vermesi bekleniyor.

Raporda, BAE’deki büyümenin hidro-karbon harici sektörlerden geleceği ve bu sektörlerde yüzde 3.9’luk büyüme görüleceği belirtildi. Banka, 2011’de BAE’deki hidrokarbon üretiminde de yüzde 7’lik artış öngördü.