Ekonomi Bakanı Çağlayan, İntes Yöneticilerini Kabul Etti

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) yöneticilerini kabul eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığın şu an için bir risk oluşturmadığını, yılın 3.

Ekibiyle birlikte Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan‘a hayırlı olsun ziyaretinde bulunan İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, sözlerine Libya‘daki olaylar sırasında teminat mektuplarının nakle çevrilmesi konusunda olağandışı bir hız gösterilmesini sağlayan Bakan Çağlayan‘a teşekkür ederek başladı. Şimdiye kadar devlette böyle bir hız görmediğini belirten Koçoğlu, en önemli konularının ise çalışma mevzuatı ile ilgili olduğunu söyledi. Yurtdışına Türk işçisi götüremediklerini, bunun sebebinin de hem

Türkiye‘de hem de gidilen ülkede işçilerin sosyal güvenlik haklarının ödenmesi olduğunu ifade eden Koçoğlu, bunun da maliyetleri ikiye katladığını söyledi. Bunun bir Bakanlar Kurulu kararnamesi ile çözülebileceğini ifade eden Koçoğlu, bir benzetme yaparak, yurtdışı işlerinin 82. il olarak görülebileceğini kaydetti. Sosyal güvenlik anlaşması olmayan ülkelerde iş yaptıklarını dile getiren Koçoğlu, ayrıca demir fiyatlarında yaşanan artışa dikkat çekti. Yılbaşından bu yana demir fiyatlarına yüzde 35 oranında

zam olduğunu kaydeden Koçoğlu, "Bu açgözlülüğe lütfen dur denilmesi lazım" diye konuştu.

"MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜ MAYA TUTMUŞTUR"

Bakan Zafer Çağlayan ise, müteahhitlik sektörünün kendileri için önemli bir sektör olduğunu vurgulayarak, Türkiye‘nin bu sektörde dünyada ikinci sırada olmasının kendileri için gurur verici olduğunu söyledi. 2011 ortası itibariyle müteahhitlik sektörünün 90 ülkede iş yaptığını belirten Çağlayan, "Bir rekoru şu anda size söylüyorum. Müteahhitlik sektörümüzün yurtdışında bugüne kadar yapmış olduğu işlerin toplamı 202 milyar 600 milyon dolar oldu" dedi. Bugüne kadar 6 bin 223 projenin gerçekleştirildiği

bilgisini veren Bakan Çağlayan, Türk müteahhitlerin 35 ülkede çalıştığını, 251 projenin de şu an devam ettiğini söyleyerek, "Müteahhitlik sektörü evelallah maya tutmuştur" diye konuştu.

Libya‘daki geçici konseyin tanındığını belirten Çağlayan, ayrıca başka ülkelerde de yeni pazarlar konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. "Biz dünyanın her yerinde olmalıyız. Çünkü biz dünya devletiyiz" diyen Çağlayan, 2017 yılına kadar Venezüella‘ya 2 milyon konut yapılacağını ve bunun için firmaların birer birer bu pazara girmeye başladıklarını ifade etti.

Sosyal güvenlik anlaşmalarını önemsediklerini söyleyen Bakan Çağlayan, müteahhitlik sektöründen sorumlu bir bakanlık olarak diğer bakanlıklarla da bu konu ile ilgili diyalog halinde olduklarını belirtti. Müteahhitlerin gittikleri ülkelere Türk işçileri yanlarında götürebilmelerini istediklerini kaydeden Çağlayan, bu konunun kendileri için önemli bir konu olduğunu dile getirdi.

"CARİ AÇIK ŞU AN İÇİN RİSK OLUŞTURMUYOR"

Bakan Zafer Çağlayan, konuşmasının sonunda ise gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin kriz sözcüğünün dillendirilmeye başlanmasıyla Türkiye‘yi de içine alan cari açık konusuyla birlikte orta vadede bir program beklendiğini fakat bu programın içinde cari açık özelinde bir değişiklik beklenip beklenmediğini sorması üzerine Çağlayan, 2 yıldır Başbakan‘ın talimatıyla cari açık konusunda çok yoğun çalışmalar yaptıklarını, bu çalışmanın özünde dışarıdan ithal edilmek zorunda

kalınan ürünlerin ne kadarının Türkiye‘de üretilebileceğinin tespit edilmesi olduğunu belirtti. Çağlayan, cari açığın bu kadar yüksek olmasının sebebinin ürün fiyatlarının artması olduğuna dikkat çekerek, cari açığın Türkiye açısından şuan için bir risk oluşturmadığını söyledi. Yılın 3. ve 4. çeyreğinde cari açık rakamlarında düşüş olacağını tahmin ettiklerini belirten Bakan Çağlayan, "Gerek yerli, gerek yabancı ayrım yapmadan cari açığı hedef alan, dış ticaret açığını hedef alan yatırımların Türkiye‘ye

çekilmesi konusunda önemli çalışmalar yapacağız" dedi.

"AK PARTİ İLE BİRLİKTE ‘KRİZ‘ KELİMELERİ ÇÖPE ATILMIŞTIR"

Türkiye‘nin siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamış bir ülke olduğunu dile getiren Bakan Çağlayan, "AK Parti ile birlikte kriz kelimeleri çöpe atılmıştır. Tekrar çöpten çıkarmaya kimse uğraşmasın" diye konuştu. Çağlayan, bugün kriz kelimelerini çağrıştırabilecek, oluşturabilecek herhangi bir durum olmadığını söyleyerek, yatırımcının kafasının karıştırılmaması gerektiğini kaydetti.

"Biz bu sene orta vadeli program hedefini geçeceğiz" diyen Bakan Çağlayan, "Ve biz, yeni bir rekora gitmenin çalışması, arayışı içerisindeyiz. İhracatta, cumhuriyet tarihinin yeni bir rekorunu kırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin "Kızılderililere ev mi yapacağız?" diye sorması üzerine Çağlayan, Amerika‘da Kızılderili kabilelerinin evlerde oturmak istediğini, kendilerinin de onlarla daha önce görüşmeler yaptıklarını belirtti.

Bir başka gazetecinin "Kimse kafa karıştırmasın" sözlerini hatırlatarak, "Merkez Bankası Başkanı da mı kafa karıştırıyor?" diye sorması üzerine Bakan Çağlayan, "Onu sen söyledin. Onu ben söylemedim" cevabını verdi.

Çağlayan, son olarak ise ihracat rakamlarının 24 Temmuz itibariyle 8.7 milyar dolar olduğunu söyledi. 1 Ocak-24 Temmuz arasındaki ihracat rakamlarının 75 milyar dolar olduğunu bildiren Çağlayan, "Ve bu 75 milyar dolarlık artış, geçen yıl aynı dönemde 60 milyar dolardı" diye konuştu. İhracatta yüzde 22.8‘lik bir artış olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, "Minimum yüzde 20 artışla gidiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA