Akşehir‘de Nasreddin Hoca‘nın Gerçek Doğum Şenlikleri Kutlanacak

Nasredddin Hoca‘nın nereli olduğuna dair Çin‘in başlattığı kampanyanın ardından hocanın kasabalarında doğduğunu açıklayan Konya‘nın Akşehir ilçesine bağlı Ortaköy kasabası, 2012 yılından itibaren Nasreddin Hoca‘nın doğum şenliklerini kutlamaya hazırlanıyor.

Akşehir‘de Nasreddin Hoca‘nın Gerçek Doğum Şenlikleri Kutlanacak
Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Ortaköy Belediye Başkanı Cevat Nuri Bozoğlu, Nasreddin Hoca‘ya Hindistan, Çin gibi birçok ülkenin sahip çıkmaya çalıştığını belirterek, sanılanın aksine Nasreddin Hoca‘nın Sivrihisar Hortu köyü değil Akşehir‘e bağlı Ortaköy doğumlu olduğunu söyledi. Birçok araştırmacı ve tarih yazarının da bu konuyu doğrulayan yazılar yazdığını söyleyen Bozoğlu, "Nasreddin Hoca‘nın Eskişehir‘le, Hortu ile alakası yoktur. Yıllarca bu konuda meydanı boş bulup içine dalanlara,

başka bir ünlü Türk büyüğüne sahip olup oyalanmalarını öneriyorum" dedi.

Akşehir‘de göl kenarında kıyısı olan kasabanın Ortaköy kasabası olduğuna vurgu yapan Bozoğlu, "Hocanın en ünlü eylemi gölü mayalamaktır. Hocanın göl kenarında babasından kalan bir bahçesi vardır. Babası Ortaköy‘lüdür. Halep oradaysa, arşın buradadır. Hocamız Ortaköy‘de doğmuştur, Akşehir‘de yaşamış ve orada ölmüştür" diye konuştu. Bozoğlu, konu ile ilgili ellerinde birçok belge olduğunu ve 2012 yılından itibaren Nasreddin Hoca‘nın gerçek doğum şenliklerini 30-31 Temmuz tarihlerinde Ortaköy kasabasında

kutlayacaklarını belirtti.

Toplantıya katılan Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Güvendik de, Nasreddin Hoca gibi bir değere Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden sahiplenme olmasının gayet doğal olduğunu belirterek, "Böyle bir değeri kim kendisine mal etmek istemez ki? Ama görmezden gelinemeyecek tek gerçek, Nasreddin Hoca‘nın türbesinin Akşehir‘de olduğu ve yüzyıllardan beri de bu türbenin dimdik ayakta olduğudur" şeklinde konuştu.

Başkan Bozoğlu ve Nasreddin Hoca Turizm Derneği Başkanı Güvendik, Sivrihisar‘da bir kerpiç evin Nasredin Hoca‘nın doğduğu ev diye lanse edildiğini, bunun asılsız olduğunu ve 13. yüzyıldan bu yana bu evin nasıl kaldığının ve evin hangi tarihte yapıldığının sorgulanması gerektiğini de belirttiler.

Kaynak: İHA