Çocuklar Bilim Ve Sanat Rehberliğinde Doğa İle Buluşuyor

TÜBİTAK‘ın Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı içinde yer alan ve Antalya‘daki çeşitli okullardan 6., 7.

Çocuklar Bilim Ve Sanat Rehberliğinde Doğa İle Buluşuyor
Akademisyenler, idari personel ve çok sayıda katılımcının yer aldığı etkinliğin açılışında konuşan Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mimar Türkkahraman, çocukların gelişimi ve çevrenin korunması adına yapılan her türlü sosyal projenin içinde yer aldıklarını belirtti. Prof.Dr. Türkkahraman, proje ile gelecek nesillerin düşünen, sorgulayan, araştıran ve çevresine duyarlı bireyler olarak yetişmesine katkı sağlandığını vurguladı.

Etkinlikte, ‘Doğa Bilimleri Okulu 2011‘ projesine katkı sağlayan eğitmenler ile öğrencilere sertifika verilirken, proje yürütücüsü Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Erdoğan yaptığı konuşmada, eğitimlerde Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Fen Fakültesi‘deki atölyeler, laboratuvarlar, botanik bahçesi, defne labirenti, gölet ve koruluk alanlarının kullanıldığını söyledi. Yrd.Doç.Dr.Erdoğan, uzman kadrolarca belirlenen konuların öğrencilerle interaktif sorgulama, tartışma, keşfetme ve işbirliğine dayalı bir öğretim ortamı oluşturularak işlendiğini kaydetti.

Projede, doğanın diğer disiplinler ile olan ilişkisini göstermek için altı farklı atölye tasarlandığını aktaran Yrd.Doç. Dr. Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu atölyeler, biyolojik çeşitliliğinin farkına varılmasına yönelik etkinlik ve oyunları içeren Drama Atölyesi, özgüven, özsaygı, kişisel gelişim ve farkındalıkların desteklenmesine yönelik etkinlik içeren Psikoloji Atölyesi, bilimsel düşünme ve çalışma yöntemlerinin yanı sıra hava, su ve toprak gözlemleri ve deneysel çalışmalarını içeren Bilim Atölyesi, müzik, resim, seramik çalışmaları ve atık malzemelerle tasarımları içeren Sanat Atölyesi, sulak alan ekolojisi içerisinde yaşayan canlı varlıkların gözlemlenmesi, orman ve göl ekosisteminin gözlemlenmesine yönelik etkinlikleri, bitki, kelebek ve kuş gözlemlerini içeren Biyoçeşitlilik Atölyesi, doğa sporlarını tanıma ve doğada ilk yardım, doğada yürüyüşlerin gerçekleştirilmesi, oryantiring çalışmalarını içeren Spor Atölyesi.”

Projenin ilerleyen günlerde daha geniş kapsamlı bir çerçevede dezavantajlı çocuklara yönelik olarak uygulanmasının planlandığını ifade eden Yrd.Doç. Dr.Erdoğan, “Projelerden temin edilen maddi desteğin az olması nedeniyle bu aşamada az sayıda çocuğa ulaşılabilmektedir. Oysaki Antalya ili düzeyinde projeye sunulacak her tür destek daha çok çocuğun Doğa Bilimleri Okulu‘ndan yararlanmasını sağlayacaktır. Çalışmalar sırasında laboratuvar araç gereçleri kırtasiye ve temizlik malzemelerinin sağlanması, eğitimlerin sürdürülmesi için gönüllü eğitmen ve stajyer desteği çok önemlidir. Ayrıca gün boyu süren eğitimlerde çocuklara yiyecek ve içecek desteği gerekmektedir. Bu çerçevede sosyal sorumluluk projelerini destekleyecek sponsorlara ivedilikle gereksinme vardır” diye konuştu.

Yrd.Doç.Dr. Erdoğan, projeye yönelik bilgi edinmek isteyenlerin www.dogabilimleriokulu.com adresinden proje ekibini, yürütülen çalışmaları takip edebileceklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA