Polonyalı Şirket Malatya‘da Vagon Üretecek

Vali Ulvi Saran, Polonyalı vagon üretimi yapan şirketin Malatya‘daki Vagon Onarım Fabrikası‘nda vagon üretme projesine sıcak baktığını belirterek, projeyi Malatya İl Özel İdaresi ile 5 ortağın da yer alacağı yerli konsorsiyum ile yürütmeyi amaçladıklarını açıkladı.

Vali Ulvi Saran, Malatya‘daki yerel yazılı ve görsel medya ile ulusal yazılı ve görsel medya temsilcileri ile Sedat‘ın Yeri adlı lokanta da bir araya gelerek sohbet etti. Saran, sohbeti esnasında çalışmalar hakkında da bilgi veren Vali Ulvi Saran, Malatya‘da atıl vaziyetteki Vagon Onarım Fabrikası‘nda 12 Ekim 2010 tarihinde gelerek inceleme yapan Polonya‘daki TOBAR Vagon Fabrikası şirketinin Malatya‘da vagon üretimi yapma konusunda olaya ciddi bir şekilde baktığını ve heyetin Malatya‘ya gelerek görüşmelerde bulunacağını açıkladı.

Vali Saran, "Polonya‘daki vagon üretimi yapan şirket Malatya‘da 7-8 ay önce gelip inceleme yaptılar. İstekliydiler. Nasip olursa, 20 Temmuz‘da Malatya‘ya geliyorlar. Gayet ciddi ve istekliler. Vagon üretmek istiyorlar. Bizim önerimiz şu oldu, hem Polonya şirketi ve hem de Malatya‘daki 5 kişilik bir konsorsiyum ve özel idare ile birlikte Vagon Onarım Fabrikası‘nı harekete geçireceğiz. İnsanları yıldıran oranın değerini yüksek olması. Onlara uzun vadeli kiralama yapmalarını önerdik. En az 20-30 milyon dolarlık bir yatırım yapılacak, en az bin kişi çalışacak. Türkiye‘de 2023‘de en az 100 bin vagona ihtiyaç olacak. Şuanda Türkiye‘de 22 bin vagon var. En az 80 bin vagona ihtiyaç var" dedi.

Vali Saran, Vagon Onarım Fabrikası‘nın Özel İdareye devredilerek, kiralama usulüyle işletmeye açmayı planladıklarını ifade etti.

Tarım Teknokent‘i ile ilgili dosyanın bakanlığa sunulduğunu ve buranın Malatya‘ya çok ciddi girdiler sağlayacağını belirten Vali Saran, Tarım Teknokenti‘nde Ankara Ziraat Fakültesi ile de protokol imzalandığını hatırlattı. Saran, “Karakaya Baraj gölünü Malatya için önemli bir sosyal gelişme alanı olarak görüyoruz. Oranın canlanması gerekiyor. Malatya‘nın Karakaya Baraj Gölü ile irtibatı çok zayıf. Onun için öncelikle bir sahil yolu yapmamız gerekiyor. Valiliğimizin öncülüğünde 31 bin hektarlık alanda toplulaştırma çalışması yapılacak. Toplulaşma sağlandıktan sonra Karakaya Baraj Gölünü çevreleyen bir sahil yolu yapılacak. Böylece Malatyalıların Karakaya Baraj Gölünden istifadesi sağlanacak. Karakaya Baraj Gölü‘nde bir gemi inşasına başladık. Gemi inşası Battalgazi‘de kızağa çekildi. 150 kişilik bir restoran gemi şeklinde olacak. Bir gezinti teknesi. Hem Malatyalılara düğün ve anma gecelerinde hizmet verecek. Hem de Nemrut‘a gidecek olan turistler için yolculuklarını bir bölümünü Karakaya Baraj Gölü üzerinde yapmalarını sağlayacak. Kale‘den Doğanyol‘a giden turistler oradan karayolu ile Nemrut‘a ulaşacaklar. 3 ay içinde gemimizi suya indireceğiz. bu gemi devletin gemisi olmayacak. Bizimde ortak olduğumuz özel sektör tarafından işletilen bir gemi olacak" diye konuştu.

Karahan Tüneli inşaatını bitmesi ile Malatya-Kayseri karayolunun Malatya‘ya önemli bir avantaj sağlayacağını belirten Vali Saran, Malatya‘da önemli karayolu projesi çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti.

Vali Saran, Kayısı Akredite Kurumu‘nun faaliyete geçmesi ile birlikte Malatyalı üreticinin fiyat konusunda daha çok söz sahibi olacağını belirterek, bu çalışmanın yakında faaliyete geçeceğini söyledi.

Saran,Tekel‘den Özel İdareye verilen depoların tekstil ve konfeksiyon atölyeleri olarak kullanılması için yaptıkları çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü ifade ederek, bu proje ile Malatya‘da 5 bin kişiyi istihdam etmeyi hedeflediklerini söyledi. Saran, 25 bin dönüm mera arazisinin kiraya verilmesi ile Malatya‘da 20 bin büyükbaş hayvan potansiyelini oluşturduklarını ve bu projenin de Malatya‘ya yıllık 100 milyon TL tutarında bir girdi sağlayacağını kaydetti.

Kaynak: İHA