Kekeç MHP Diyarbakır mitingi konusunda neler söyledi?

MHP Diyarbakır mitingi 6 Haziran'da yapıldı. MHP Diyarbakır mitingi nasıl geçti?MHP Diyarbakır mitinginde Devlet Bahçeli ne dedi? İşte MHP Diyarbakır mitingi

MHP Diyarbakır mitingi 6 Haziran'da yapıldı. MHP Diyarbakır mitingi nasıl geçti?MHP Diyarbakır mitinginde Devlet Bahçeli ne dedi? İşte MHP Diyarbakır mitingi ile ilgili Star gazetesi yazarı Ahmet Kekeç'in yazısı:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bilmem kaç yıl sonra Diyarbakır’da konuşan ilk “ülkücü lider” oldu.

Dilerim son ülkücü olmaz...

Gitsin, memleketin zenginliklerini görsün, insanlarla temas etsin, farklılıkları tanısın.

Neydi o kitabın ismi? “Her Temas İz Bırakır” mı?

Bu temas da iz bırakacaktır. MHP eski MHP, Kürt halkı eski Kürt halkı olmayacaktır. Bu ziyaret çok konuşulacaktır. Bölgedeki çoğunluk tarafından tasvip görmese de, ziyaret sahibine bir getirisi (oy getirisi) olmasa da, Türkiye’nin normalleşmesi açısından “mütevazı bir işlev” görecektir.

Peki, nesini beğendim bu konuşmanın?

Esasında konuşmayı beğenmedim.

Böyle bir dönemde, böyle bir konjonktürde, bu kaotik seçim atmosferinde, Diyarbakır gibi, kompleks ve zor bir alanda gösterilen “konuşma iradesini” beğendim.

Bahçeli, “yeni” ve “farklı” diyebileceğimiz, şaşkınlıktan aklımızı tavana fırlatacak şeyler söylemedi. Bildik “kardeşlik” ve “siz bizdensiniz, biz sizdeniz” muhabbeti uyarınca bol bol “birlik ve beraberlik mesajı” verdi...

Kavgayı değil, uzlaşmayı öne çıkardı.

İçimize kapanmayı değil, dışımıza dönmeyi salık verdi.

MHP DİYARBAKIR MİTİNGİ VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

Söyledikleri net, akıcı ve anlaşılırdı.

En azından, “suçlayıcı” değildi.

Mesajını birebir, “yerinde” ve muhatabına karşı söyleyerek, zor bir eşiği aşmış oldu... Sözümüzü muhatabımızı incitmeden, ötekine farklılığını hissettirmeden, ötekini “kendimiz” belleyerek söyleyebilmeliyiz. Bunu başardı.

Bu bile bir “şey”dir... Bir gelişmedir. Bir aşamadır.

Sonuçta siyaset kurumuna kazandıracak bir “tavır alış”tır.

Konuşmada, yadırgadığım hususlar da oldu:

Mesela “verecek bir karış toprağımız yok” dedi... Mesela, “Erbil’deki Peşmergeler” dedi... Mesela “İstanbul’da oturup ahkâm kesenler sizi anlayamaz” dedi... Mesela “ana dil karnınızı doyuracak mı?” dedi...

Böyle söyleyerek, hem Diyarbakır’ı, zımnen “toprak talebinin merkezi” ilan etmiş, hem de Türkiye halkıyla akrabalık bağı bulunan Kuzey Irak’taki Kürt varlığını “düşmanlaştırmış” oldu...

Hele “ana dil”le ilgili söyledikleri, tam bir fecaatti.

Her şeyi “ekmek” görüngesinden mi değerlendirmek lazım?

Kimlik talebiyle gelenleri ekmekle mi püskürteceğiz?

Nedir?

Hülasa, beğendiğim, en azından “olumsuz” yönde tahminlerimi boşa çıkaran konuşmasında Bahçeli, kuvvetli bir birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.

Madem her işin başı birlik ve beraberliktir, bu aşamada Bahçeli’ye de sorumluluk düşüyor.

Birincisi, bundan sonra siyasetini keskin bir “karşıtlık” üzerine oturtmayacak.

İkincisi, “Kürt açılımı” çerçevesinde yapılanları (Kürtçe televizyon, Kürt Enstitüsü, ana dil yasağının sona ermesi, OHAL’in kaldırılması örneğinde olduğu gibi) “ihanet” terimleriyle yargılamayacak.

Üçüncüsü, Kürt meselesini ters yönden manipüle ederek, “bürokratik vesayetin ömrünü uzatmaya çalışan” derin mahfillere ve Ergenekon uzantılarına mesafe koyacak.

Dördüncüsü ve en önemlisi de şu:

Referandumdaki hatasını tekrarlamayacak... Yeni anayasa gündeme geldiğinde, CHP’nin, Türkiye’nin bölünmesinde çıkarı olan bazı derin ulusalcıların, hatta bazı Kürt modernistlerin kuyruğuna takılmayacak.

Birlik ve beraberliğimizi ancak bu şekilde muhafaza edebiliriz.

MHP Diyarbakır mitingi 6 Haziran'da yapıldı. MHP Diyarbakır mitingi nasıl geçti?MHP Diyarbakır mitinginde Devlet Bahçeli ne dedi? İşte MHP Diyarbakır mitingi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Diyarbakır mitinginde yaptığı konuşmada, ''Türk milletinin hiçbir evladı bu ülkenin zencisi değildir. Buna inandık. Türk milletinin hiçbir ferdi bu ülkenin ötekisi değildir. Bundan asla taviz vermedik. Kimsenin kendi evinde yabancı olmasını istemedik, aklımızdan geçirmedik. Aksini düşünenlerin ise heybetli bir şekilde karşısında durduk. Diyarbakırlı kardeşim, siz bizsiniz biz de siz'' dedi.

Bahçeli, Diyarbakır'da, ''Siz Türk milletinin eşit, onurlu ve yeri doldurulamaz birer mensubusunuz. Siz bizim herşeyimizsiniz. Gönlümüzdesiniz, dilimizdesiniz. Washington'dakiler sizi benden daha fazla sevemez. Brüksel'dekiler benden daha çok anlayamaz. Erbil'deki peşmerge sizi benden daha çok sahiplenemez'' dedi.

Bahçeli konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Elbette sıkıntılarımızın olmadığını iddia etmiyorum. 'Sorunlarınız yok' demek istemiyorum ama sorunlarla boğuşan yalnızca siz değilsiniz. Sıkıntıyı sadece siz yaşamıyorsunuz. Yurdumun her köşesinde en az sizler kadar problemleri olmuş insanlarımız var. Ancak her sorunu olan ve her derdi bulunan da çözüm ve çareyi çıkmaz sokaklarda aramıyor. Türk milletinden ayrılma rüyası görenler, bağımsız devlet özlemi içinde olanlar akıllarını başlarına almalıdırlar. Bizim ne verecek bir çakıl taşımız ne de vazgeçecek bir insanımız vardır'' dedi.



MHP Diyarbakır mitingi 6 Haziran'da yapıldı. MHP Diyarbakır mitingi nasıl geçti?MHP Diyarbakır mitinginde Devlet Bahçeli ne dedi? İşte MHP Diyarbakır mitingi

Bin yıllık kardeşliği yaşamak ve yaşatmak için aranızdayım. Milliyetçi hareketin mesajını çağrısını sizlere getirdim. Aramıza inşa etmeye çalıştıkları bariyerleri yıkmak için kararlılığımızı getirdik. Ekmeğimizi suyumuzu özlemlerimizi mahallelerimizi paylaştık. Balkanlarda birlikteydik. Yemen'de yan yanaydık. Çanakkale'de şahadet şerbetinden birlikte içtik. Hep beraber vatanımızı işgal eden emperyalistlere direndik. Birlikte güldük, birlikte ağladık. Sevgimizi bölüştük, ama insanımızı bölmedik. Kız aldık kız verdik. Sıla özlemini hep beraber duyduk. Alın terlerimizi şehit kanlarıyla kazandığımız vatan topraklarına düşürdük. Deliloyla esmerle çaçanla, tek ayakla, çift ayakla birlikte oynadık birlikte güldük. Asırlarca el birlik güç birliği yaptık. Aynı güneşle ısındık. Benzer düşleri kurduk. Yunus'tan Mevlana'dan aynı hissiyatı aldık. Aynı gülün yaprakları gibi açtık. Duamız bir yakarışımız bir safımız bir oldu. Adımız bir acımız bir oldu. Biz birlikte büyüdük Türk milleti olduk.

Merhum Ziya Gökalp bize Diyarbakır'ın hediyesidir. Diyarbakır Ulu Cami aynı kıbleye baş koyduğumuzun kanıtıdır. Dicle'nin şarıltısı kardeşlik duygularımızın bestesini yapar. Diyarbakır surları ayrılığı değil birleştiriciliği ile kemer gibi bizi sıkar. Gururla söyliyebilirim ki bu şehirin her yerinden aslet akıyor. Bu şehir düşmanlığa değil kardeşliğe kucak açıyor. Ses ver Diyarbakır sesimize kulak ver Türkiye.

Deliloyla, tek ayakla, çifte ayakla hep beraber oynadık. Asırlarca el birliği yaptık. Aynı güneşle ısındık. Mevlana'dan Hacı Bektaşi Veli'den aynı şevki aldık. Adımız bir acımız bir oldu. Biz birlikte büyüdük Türk milleti olduk.

Başbakanın kafasında çizdiği Sivas hattını yerle bir etmeye geldim. Bize yönelik iddiaları boşa çıkarmak için buraya koştum. Bin yıllık kardeşliği sonsuza kadar yaşatmak için karşınızdayım. Yemen yan yanaydık, Çanakkale'de şahadet şerbetini beraber içtik. Birlikte güldük, birlikte ağladık. Kız aldık kız verdik sıla özlemini hep beraber duyduk.

MHP Türkeş'ten tam 16 yıl sonra...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yarın miting düzenleyeceği Diyarbakır'da partinin eski lideri merhum Alpaslan Türkeş, en son 1995 yılında mitinge katılmıştı.Türkeş, Dağkapı Meydanı'nda bir kamyon kasası üzerinde halka seslenirken, yüzlerce özel harekat timi polis, Kalaşnikof tüfekli koruma görevi yapmıştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Diyarbakır'da 16 yıl aradan sonra yarın düzenlenecek mitingine katılıp, İstasyon Meydanı'nda halka seslenecek. MHP'nin merhum lideri Alpaslan Türkeş'in Diyarbakır'a ilk ziyaretini 1975'te "Küçük Moskova'ya gidiyorum" diye yaptığı belirtilirken kentteki sol örgütler, bu ziyareti engellemek için yoğun çalışma içine girmişti. Kentte çıkan olaylar üzerine Türkeş'in kente giremeden döndüğü hatırlatıldı. MHP'nin merhum lideri Alpaslan Türkeş, Diyarbakır'a terörün yoğun olduğu 1995 yılında olağanüstü güvenlik önlemleri ve Kalaşnikof tüfekli özel harekat timlerinin sıkı koruması ile gelirken, Orduevi karşısında bulunan Dağkapı Meydanı'nda platform kurulmadığı için alana getirilen bir kamyon kasasının üzerine çıkarak kısa bir konuşma yapıp kentten ayrılmıştı.

DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığını yapan Bahçeli, 2000 yılında kente yaptığı ziyarette, Özel İdare İl Müdürlüğü Salonu'nda bölgesel kalkınmayla ilgili düzenlenen toplantıya katılırken, o tarihte HADEP'ten Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olan Feridun Çelik'i dinlemiş ve yaptığı konuşmadan dolayı onu alkışlamıştı. Çelik, konuşmasından sonra Diyarbakır'ın sorunlarını yansıtan dosyayı Bahçeli'ye vermiş, MHP lideri de kendisine teşekkür ederek onunla tokalaşmıştı. Diyarbakır Valiliği'ni ziyaret eden Devlet Bahçeli'ye Vali Cemil Serhadlı 36 kilo ağırlığında Diyarbakır karpuzunu hediye etmişti.

Daha önce CHP, AK Parti ve BDP destekli bağımsız adayların miting yaptığı İstasyon Meydanı'nda yarın miting düzenleyecek olan MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin 1995'ten sonraki ikinci mitingini düzenlemiş olacak.