Cenevre‘de Önümüzü Görmek İstiyoruz

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 7 Temmuz‘da Cenevre‘de yapılacak Kıbrıs görüşmesiyle ilgili olarak,  ‘‘Cenevre‘den önümüzü görecek görüşler ve kararlarla ayrılmak düşüncesindeyiz. Anlaşma bulunmadığı takdirde ne olacağını da (BM) Genel Sekreterden öğrenmek istiyoruz‘‘ dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 43. İskele Festivali‘nin dün akşamki açılışında yaptığı konuşmada, 7 Temmuz‘da Cenevre‘de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, kendisi ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas‘ın yapacağı üçlü Kıbrıs görüşmesine değindi.

Cenevre zirvesine giderken, ‘‘fırsat bekleyen Rum tarafına bu fırsatı verme düşüncesinde olmadığını‘‘ ifade eden Eroğlu, "Komşularımızın şunu da bilmesi gerekir. Kıbrıs‘ta yaşayabilir bir anlaşma arayışı içerisindeyiz. 1974 öncesinden dersler çıkararak, bugünkü gerçekleri göz ardı etmeyerek bir anlaşmaya vardığımız taktirde bu anlaşma yaşayabilir, kalıcı olabilir" diye konuştu.

1960 Anlaşması ile kurulan ortaklık cumhuriyetinin ömrünün ancak 3 yıl sürdüğüne işaret eden Eroğlu, "Eğer bir anlaşmaya varmak mümkün olursa, bu anlaşmanın kaderi 1960 Cumhuriyetinin kaderi olmamalıdır. Yine 3 yıl sonra, 5 yıl sonra o devletten, o cumhuriyetten dışlanıp da kimliksiz, kişiliksiz kalmak istemiyoruz" dedi.

Müzakerelerin bir pazarlık meselesi olduğunu ve karşılıklı al-verlerle bir anlaşmaya varılabileceğini kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti: "Komşumuz, ‘hep sen ver‘ dediği sürece bir anlaşmaya varmak mümkün olmaz."

-‘‘KKTC GERÇEĞİ VARKEN, FEDERASYONU

KABUL EDEREK BİR TAVİZ DE BİZ VERDİK‘‘-

‘‘Federasyon önerisini kabul ederek taviz verdik‘‘ diyen Rum tarafının, Kıbrıs Türk tarafına haklar verme düşüncesinde olmamasının anlaşma için yeterli olmayacağını ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı, şunları kaydetti:

‘‘KKTC gerçeği varken, federasyonu kabul ederek bir taviz de biz verdik. Şimdi artık anlaşma için müzakere masasında karşılıklı eşit al-verlerle bir yere varabileceğimize inanıyorum. Çünkü bu topraklarda Kıbrıs Türk halkının asırlardan beri gelen hakları vardır. Ayrıca bu topraklarda Anavatan Türkiye‘nin de hakları vardır.‘‘

Cenevre‘deki üçlü zirvede beklentileri olduğunu ifade eden Eroğlu, Kıbrıs görüşmelerinde geride kalan 48 yılda ortaya çıkan birçok anlaşma metninin Rum tarafınca reddedildiğini anımsattı ve ‘‘Artık Kıbrıs Türk halkının sabrı taşmıştır‘‘ dedi.

Eroğlu, müzakerelere bir zaman limiti konarak anlaşma yolunun aranması ve müzakerelerin yoğunlaştırılarak devam ettirilmesi gerektiğini de belirterek, ‘‘Zaman limiti konmadığı sürece Rumların bir anlaşmaya motive olması mümkün değil‘‘ diye konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, görüşmelerin mevcut tempoyla 50 yıl daha süreceğini ve buna kimsenin tahammülü olmadığını, hiçbir devletin Kıbrıs Türk halkını 50 yıl daha askıda bırakma hakkı bulunmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA