'Savunma yapmak için süre talep ettik'

"KCK davası"ndan tutuklu bulunan Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle, ifadesinin alınması için getirildiği Diyarbakır İl Seçim Kurulu'nda neye ilişkin ifade vermesi gerektiği belli olmadığı gerekçesiyle tekrar cezaevine götürüldü. Konuyla ilişkili olarak Dicle'nin avukatı, "Savunma yapmak için süre talep ettik" dedi.

'Savunma yapmak için süre talep ettik'
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hakkında verdiği 1 yıl 8 aylı hapis cezasının Yargıtay'ca onanmasının ardından milletvekilli tartışılan Hatip Dicle hakkında, avukatlarının başvuru üzerine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği "mahsupluk" kararının ardından gözler Yüksek Seçim Kurulu'ya (YSK) çevrilmişti. Daha önce Dicle'nin savunmasını aldıktan sonra kararını açıklayacağını duyuran YSK'nın talebi doğrultusunda Dicle, ifadesinin alınması için tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nden İl Seçim Kurulu'na getirildi. Yaklaşık 1 saat İl Seçim Kurulu'nda kalan Dicle, İl Seçim Kurulu'na gönderilen yazıda neye ilişkin ifade vermesi gerektiği belirtilmediği için ifade veremedi. Dicle ifade vermek için ek süre istemesi üzerine tekrar geniş güvenlik önlemleri altında cezaevine götürülürken, Dicle'nin avukatları çıkışta bir açıklama yaptı. Avukatlar adına Diyarbakır Baro Başkanı M.Emin Aktar açıklama yaparak, "Arkadaşlar hepinizin bildiği gibi Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle savunma yapmak üzere çağırıldı. Bu ne bize ne müvekkilimize daha önce tebligat yapılmaksızın gerçekleşen bir işlemdi. Sayın Hatip Dicle ile birlikte il seçim kurulu başkanının huzurunda savunma yapmak için süre talep ettik. Gerekçemizde Milletvekili aday listeleri kesinleştikten sonra Yargıtayca onaylanan 1 yıl 8 aylık mahkumiyetinin milletvekilliğine engel olduğu şeklinde iddialar var. Sayın Hatip Dicle'nin bu mevcut süren davadan tutuklu bulunduğu süre mahsubiyeti karşılıyor. Ama biz Şubat 2008 tarilinde kesinleşen 4 yıl 3 ay fazla tutuklu bulunduğu kesinleşen cezadan mahsubiyetinin karşılanması için Ankara 12 Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunduk. Buna ilişkin belge ve bilgileri toplamak ve buna ilişkin savunma yapmak için süre talip ettik" dedi.

Aktar, Dicle'ye herhangi bir soru sorulmadığını çünkü YSK'nın gönderdiği yazıda neye ilişkin ifade vermesi gerektiğin belirtilmediğini belirterek, "Herhangi birşey sorulmadı çünkü Yüksek Seçim Kurulu'nun gönderdiği yazıda da hangi konuda savunma istedikleri yazılmamış. Bu nedenle Müvekkilimizin hangi konuda savunma yapması gerektiği belirtilmesi gerekiyor. Hatip Dicle'de şu an resmi olarak Milletvekilidir ve yasama dokunulmazlığına kavuşmuştur. Yemin töreni sadece Milletvekilinin gerekli bir şekil şartıdır. Yoksa Milletvekilliği gerçekleştiği için YSK'nın bir Milletvekilinden savunma istemesi de tarafımıza açıklamak zorundadır" diye konuştu.

Dicle'nin kelepçesiz getirildiğini de belirten Aktar, "Kendisi kelepçesiz getirildi, talebi de bu yöndendi. Yoksa gelmeyecekti. Kelepçenin kendisine katılması halkın iradesine takılmış olarak kabul edecekti. Biz başvurumuzu yapmıştık ve bir an önce Diyarbakır Milletvekilimizin serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.