Ayakkabı Ustasından Çin Malı Uyarısı

Bursa’da 50 yıldır bayan ayakkabısı imalatı yapan 63 yaşındaki usta Sıtkı Turaman, ucuz olduğu için ilgi gören Çin malı ayakkabıların insan sağlığına zarar verdiğini öne sürdü.

Bursa’da 50 yıldır bayan ayakkabısı imalatı yapan 63 yaşındaki usta Sıtkı Turaman, ucuz olduğu için ilgi gören Çin malı ayakkabıların insan sağlığına zarar verdiğini öne sürdü.

Genç Osman Ayakkabıcılar Çarşısı‘nda 50 yıldır elleriyle üretim yapan Sıtkı Turaman, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini devam ettirmeye kararlı olduğunu ifade etti. Turaman, günde 32 çift ayakkabı yapıyor. Kendi elinden çıkan ayakkabılardan giyen birini görmenin verdiği mutluluk sayesinde bu yaşa kadar bu işi yapabildiğini anlatan Turaman, gelişen teknolojinin ayakkabı imalatını değiştirdiğini de ifade etti.

Mesleğine ilk başladığı yıllarda bir ayakkabı kalfasının haftada en fazla 16 çift yaptığını, ancak günümüzde teknolojiyle birlikte bu rakamın günde 64 çift ayakkabıya çıktığını dile getiren usta Turaman, gün geçtikçe yapılan ayakkabıların kalitesinin düştüğüne dikkat çekti. Tamamen el emeğiyle üretilen ayakkabıların uzun yıllar boyunca giyilebildiğini belirten Turaman, 26 yıl önce eşine yaptığı ayakkabının halen evinde sağlam bir şekilde durduğunu söyledi.

AYAK SAĞLIĞINI İHMAL ETMEYİN

Günümüzde insanların ucuz olduğu için Çin’den gelen ayakkabıları tercih ettiğini, ancak bu ayakkabıların ayak sağlığı için zararlı olduğunu belirten Sıtkı Turaman, bu ayakkabıların kesinlikle giyilmemesi gerektiğini söyledi.

Çin malı ayakkabılarda kullanılan malzemenin, ayaklara hava girmesini engellediği için ayaklarda terlemeye ve bunun sonucunda yara ve kaşıntılara neden olduğunu ifade eden Turaman, “Türkiye’de çok güzel ve kaliteli ayakkabılar üretiliyor. Özellikle elde üretilen ayakkabılar tercih edilerek, hem en önemli organlarımızdan olan ayaklarımızı koruruz hem de uzun yıllar giyeriz.” dedi.