Dünyanın İkinci Büyük Doğalgaz Yatağı Türkmenistan’Da

Doğalgaz zengini Türkmenistan‘ın en büyük doğalgaz yatağı olan Güney Yolöten-Osman yatağının dünyanın en büyük ikinci doğalgaz yatağı olabileceği açıklandı.

Dünyanın İkinci Büyük Doğalgaz Yatağı Türkmenistan’Da
Doğalgaz zengini Türkmenistan‘ın en büyük doğalgaz yatağı olan Güney Yolöten-Osman yatağının dünyanın en büyük ikinci doğalgaz yatağı olabileceği açıklandı.

Hazar Denizi’nin kıyısındaki Avaza turizm bölgesinde düzenlenen Uluslararası Doğalgaz Kongresi’nde katılan İngiliz Gaffney Cline şirketi Orta Asya direktörü Peter Holding, 2008 yılında araştırma yaptığı Güney Yolöten-Osman yatağının dünyanın büyük ikinci doğalgaz yatağı olabileceğini söyledi. Doğalgaz sahasında araştırma çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Holding, yakın bir tarihte araştırma sonuçlarının neticelendirileceğini belirterek, “Araştırmalar sonucunda, yatağın rezervi hakkında yeni rakamlar açıklanacak. Ancak, şimdiden bu yatağın dünyanın ikinci büyük doğalgaz yatağı olduğunu söyleyebiliriz.” diye ifadeler kullandı. Peter Holding, Güney Yolöten-Osman yatağının Rusya ve Çin‘in yanısıra Avrupa‘ya da kolaylıkla gaz tedarik edebileceğini belirtti.

Türkmen uzmanlarının tahminlerine göre, bu yatağın doğalgaz rezervi 21 trilyon metreküp olduğu belirtiliyor.

2008 yılında bölgede araştırmalarda bulunan bağımsız araştırma kuruluşu Gaffney Cline şirketi, söz konusu bölgenin 14 trilyon metre küp doğalgaz rezervi ile dünyanın 4. büyük doğalgaz yatağı olduğunu açıklamıştı.

Türkmenistan, bu doğalgaz sahasının işletmeye açılması için başta Çin olmak üzere Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin enerji şirketleri ile 9,7 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Sözkonusu ülke şirketleri bu alanda çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz aylarda, Türkmenistan bu yatağın çalışmalarının hızlandırılması için Çin ile 4,1 milyar dolar kredi anlaşması da imzaladı.

Rusya, İran ve Çin’e doğalgaz ihraç eden Türkmenistan, Türkmen doğalgazını Afganistan ve Pakistan üzerinden Hindistan’a kadar ulaştıracak TAPI projesini hayata geçirmek için çaba gösteriyor. Öte yandan, Türkmen hükümeti Nabucco projesine de gaz tedarik etmeye hazır olduğunu da çeşitli vesilelerle dile getirdi.