Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso‘nun Kosova Temasları

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Kosova‘nın Avrupa perspektifini desteklediklerini açıkladı.

Avrupa Birliği‘nin (AB) genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ile Kosova‘da resmi temaslarda bulunan Barroso, Priştine ziyareti kapsamında bugün ilk olarak Kosova Cuömhurbaşkanı Atifete Jahjaga ile biraraya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi‘nin yer aldığı Kosova Meclis binası önünde karşılanan Barroso, Cumhurbaşkanı Jahjaga ile gerçekleştirdiği görüşmede, Kosova‘nın AB‘ne üyelik girişimlerine destek verdi. Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı Jahjaga‘yı kutlayan Barroso, kendisini Brüksel‘e davet etti.

Daha sonra Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile bir araya gelen Barroso ve heyetinin Başbakanlık‘taki görüşmesi 1 saatten fazla sürdü.

Barroso daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, ziyaretinin amacının, Kosova‘ya Avrupa Birliği‘ne üyelik yolunda destek vermek olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu‘nun Kosova‘nın üyelik girişimine yardım ettiğini ve desteklediğini hatırlatan Barroso, Kosovalı yetkililerden reform sürecini hızlandırmaları talebinde bulundu.

Barroso, "Reformlara hız kazandırılmalı. Hukukun üstünlüğü ve seçim yasası gibi reformların sonuna kadar ve eksiksiz olarak yerine getirilmesi şart" şeklinde konuştu.

Ülkenin, yolsuzluk ve organize suçlara karşı mücadelesini yoğunlaştırılması gerektiğini de vurgulayan Barroso, "Bizler sizleri destelemeyi sürdüreceğiz. Ancak, siz de belirli standartları yerine getirmelisiniz. Avrupa Birliği‘ne yakınlaşmanız, bu süreçteki kirterleri hangi ölçüde yerine getirdiğinize bağlıdır" ifadelerini kullandı.

Barroso, sözkonusu kriterlerin yerine getirilmesinin, vize muafiyetine yönelik müzakerelerin başlamasında da önemli rol oynayacağını dile getirdi.

Öte yandan, AB üye ülkelerinin Priştine ile Belgrad arasındaki diyalogu da desteklediklerini belirtten Barroso, iyi komşuluk ilişkilerinin tesis edilmesi ve uzlaşmacı poliştikaların izlenmesi gerektiğini savundu.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi de yaptığı açıklamada, hükümetin, AB kriterlerinin yerine getrilmesinde kararlı olduğunu belirtti.

"Kosova‘nın vizyonu, AB‘dir" ifadesini kullanan Taçi, Kosova‘nın entegrasyon sürecinin parçası olmayı istediğini ve bunu hak ettiğini söyledi.

Kaynak: İHA