"Umarım, Yakında Türk-Amerikan Kökenli Bir Milletvekili Meclisteki Yerini Alır"

New York Eyalet Meclisi Sözcüsü Sheldon Silver, Türk-Amerikan toplumunun demokratik yaşama önemli katkıları olduğunu belirterek, ‘‘Geçtiğimiz yıl da söylemiştim, çok yakın bir gelecekte, kadın veya erkek Türk-Amerikan kökenli bir milletvekilinin meclisimizde yer alacağını umuyorum.’’ dedi.

New York Eyalet Meclisi Sözcüsü Sheldon Silver, Türk-Amerikan toplumunun demokratik yaşama önemli katkıları olduğunu belirterek, ‘‘Geçtiğimiz yıl da söylemiştim, çok yakın bir gelecekte, kadın veya erkek Türk-Amerikan kökenli bir milletvekilinin meclisimizde yer alacağını umuyorum.’’ dedi.

Türkiye ve Amerika’nın terörizme karşı birlikte hareket ettiğine vurgu yapan sözcü, Türkiye’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ki birçok ülke için çok önemli bir model olduğunu belirtti. Sheldon Silver, Türkiye’nin ekonomik dönüşümünü de hayranlıkla takip ettiklerini sözlerine ekledi.

Türk Kültür Merkezi New York, Türk Kültür Merkezi Albany ve Türk-Amerikan Dernekleri Konseyi tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen ‘ Geleneksel New York Eyalet Meclisi Türk Günü’ programı yoğun katılımla gerçekleştirildi. İmam Fatih Akdemir’in duasıyla açılan meclis, Brooklyn Meclis üyesi Steven Cymbrowitz’in teklifiyle 18 Mayıs’ın eyalet çapında Türk Kültür Günü olarak ilan edilmesi oylanarak karara bağlandı. Çok sayıda meclis üyesinin katıldığı programda birbiri ardına konuşan bir çok milletvekili, Türk-Amerikan toplumunun girişimciliğine övgüde bulunurken, Türkiye’nin bölgesinde istikrar unsuru olarak örnek bir ülke olduğuna vurgu yapıldı. Meclisten geçen tasarıya öncülük eden milletvekili Cymbrowitz programda yaptığı konuşmada; meclisin önemli bir tasarıya imza attığını belirterek,

‘‘Türkiye’yi ziyaret eden vekiller olarak Türk kültürünün ve Türk Kültür Merkezi’nin ne yapmak istediğini çok iyi anlıyoruz. Bugün meclisten geçirdiğimiz tasarıyla herkesin daha iyi anlayacağını düşünüyoruz.’’ diyerek tasarının maddelerini tek tek okudu. Türk Kültür Merkezi çalışmalarından övgüyle bahseden tasarının maddeleri arasında merkezin Fethullah Gülen Hocaefendi’nin dünya barışına ve diyaloğa verdiği öneme dikkat çekildi.

MİLLETVEKİLİ CAHILL, ‘ TÜRKİYE’YE AŞIK OLDUM’

Türk toplumu ile ilkez iki yıl önce tanıştığını ve basit bir merak duygusu ile ilgisinin devam ettiğini anlatan meclis üyesi Kevin A. Cahill, Türkiye’ye aşık olduğunu belirterek, ‘‘Türkiye ile olan ilişkim başlangıçta basit bir meraktı ama bugün çok ciddi bir ilişki. İnsanınızın samimiyetine hayranım. Son gezimde ev ziyaretleri de dahil olmak üzere birçok insanla tanıştım ve müthiş bir misafirperverlik gördüm. Türkiye’de birçok şeyi sevebilirsiniz ama en çok insanları seveceğiniz rahatlıkla söyeleyebilirim.Tarihi zenginliğiniz, yardımseverliğiniz benim için gerçekten çok önemliydi. Eğer, Efes harabeleri Amerika’da olsaydı o tarihi eserlere bir bariyerin arkasından bakardınız ama Türkiye’de ona dokunabiliyor, o tarih ruhunu yaşayabiliyorsunuz. İrlanda kökenliyim ve Türklerin kıtlıkla İrlanda’ya yaptığı yardımı unutmuş değilim. ’’ diye konuştu.

Meclis üyelerinin Türk Günü’ne gösterdiği ilgiden son derece memnun olduğunu kaydeden Türk Kültür Merkezi New York yöneticisi Mehmet Kılıç, programa dair yaptığı değerlendirmede, ‘‘Son 6 yıldır New York Eyalet Meclis üyelerinin programımıza gösterdiği ilgi katlanarak büyüdü. Meclis oturumu bugün öğlen 12’de bitmiş olmasına rağmen, Türkiye dostu milletvekilleri programımıza katılarak bizi onurlandırdı. İki ülke arasındaki dostluğa yaptığımız katkıdan dolayı son derece mutluyuz. ’’ dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen programa katılan New York Başkonsolosluğu konsoloslarından Ümit Kılıç’ta yaptığı konuşmada; Türkiye’nin bir barış ülkesi olduğunu belirterek, ‘Cami, kilise ve sinagogu İstanbul’da aynı sokak üzerinde çok rahatlıkla görebilirsiniz.’dedi. Türkiye ve Amerika’nın birçok ortak özelliği olduğunu ifade eden Kılıç, Türk Günü’nü organize eden kuruluşları kutlayarak başarılar diledi.

Program, mecliste gün boyu ikram edilen Türk yemeği ve kültürel sunumlarla son buldu.