Kırgızistan‘da Türk Malları Fuarına Yoğun İlgi

Kırgızistan‘da bugün açılışı gerçekleşen Türk ürünleri fuarına yerli halk yoğun ilgi gösterdi.

Kırgızistan‘da bugün açılışı gerçekleşen Türk ürünleri fuarına yerli halk yoğun ilgi gösterdi. Kırgız Türk İş Adamları ve Sanayicileri Derneği (KITİAD) tarafından düzenlenen tanıtım fuarına Bişkek Belediye Başkanı İsa Ömürkulov, Kırgızistan Sanayiciler Odası Başkanı Marat Şarşakeyev, T.C Bişkek Büyükeklçisi Nejat Akçal, Ticaret Başmüşaviri Behzat Erten, KITİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Muslu ve çok sayıda davetli katıldı. Fuarın açılış konuşması yapan KITİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muslu, Kırgızistan‘da iş hayatını başarılı bir şekilde devam ettiren Türk iş adamları olarak çok mutlu olduklarını dile getirdi. Muslu başta ülke ekonomisine yapılan katkı ile birlikte kalkınma ve yabancı yatırımcılara teşvikimiz mevcuttur. Geçtiğimiz yıllarda yaşaşan iktidar devrimi ile bir çok iş adamları zarara uğramış ancak yeniden kalkınarak işlerin başında bulunuyor‘ diye konuştu.

     Belediye Başkanı İsa Ömürkulov ise konuşmasında Kırgızistan‘daki Türk firmaların başarılarından söz etti. İsa Ömürkulov Türkiye sermayesinin ekonomiye yapılan katkının yanı sıra, sosyal alanlarda da büyük fayda sağlandığını belirtti. Ömürkulov bu çerçevede 200‘den fazla Türkiye sermayeli şirketin toplam toplam 8 bin yerli işçiyi istihdam ettiğini dile getirdi.

     Düzenlenen fuarın aynı zamanda yatırımcıları teşvik amaçlı olduğunu düşündüğünü belirten Ömürkulov, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıya rağmen üretimlerini arttırarak destek sağladıkları için Türk iş adamlarına minnettar olduğunu dile getirdi.

    Daha sonra söz alan Büyükelçi Nejat Akçal da konuşmasında bu tür organizasyonların, iki ülke arasındaki ilişkilere ivme kazandırdığını dile getirdi. Nejat Akçal işadamlarının tanıtım faaliyetlerini düzenli olarak devam etmesini temenni etti.

    Ticaret Başmüşaviri Behzat Erten de fuarın Kırgızistan- Türkiye ticaret ilişkilerinin başlamasının 20‘inci yılına denk geldiğini hatırlatarak, ‘Kardeş iki ülke için ticari hacmin yeterli görmek mümkün değil, bundan sonraki yıllarda da ekonomik ilişkilerimizin ivme kazanarak devam etmesini diliyorum" dedi.

    Açılış kurdelesini kesen resmi konuklar KITİAD Başkanı Hüseyin Muslu eşliğinde Türk ürünlerinin sergilendiği stantları gezerek ilgililerden bilgi aldı. Milli Tarih Müzesi‘nde düzenlenen fuarda inşaat, bankacılık, gıda, ayakkabı, mobilya, tekstil, beyaz eşya ve elektronik ürünleri sergilendi.

1996 yılında girişimci Türk iş adamları tarafından kurulan KITİAD, 100‘ün üzerindeki üye sayısıyla Kırgızistan‘da önemli bir ekonomik etkinliğe sahip.