‘Küçük İstanbul’Un Gençleri Kumar Kıskacında

Alman hükümetinin Uyuşturucu Sorumlusu Mechthild Dyckmans “2011 Uyuşturucu ve Bağımlılık Raporu”nu tanıtarak, 12 ila 17 yaşındaki gençler arasında alkol, sigara ve esrar kullananların oranının gerilediğini açıkladı.

Alman hükümetinin Uyuşturucu Sorumlusu Mechthild Dyckmans “2011 Uyuşturucu ve Bağımlılık Raporu”nu tanıtarak, 12 ila 17 yaşındaki gençler arasında alkol, sigara ve esrar kullananların oranının gerilediğini açıkladı. Dyckmans, haftada en az bir kere alkol alanların son altı yılda yüzde 24’ten yüzde 13’e gerilediğinin altını çizdi. Başkent Berlin’in Kreuzberg semtinde bir taraftan esrar müptelası olmuş gençlerle, diğer tarafta ise anne-babaları ile ilgilenen Sosyal Danışman Ercan Yaşaroğlu ise bu tür istatistiki verilen gerçeği tam olarak yansıtmadığını söyledi. Yaşaroğlu kumarhanelerden örnek vererek, çocukların cep harçlığına göre kumar makinesi ayarlayanların bile mevcut olduğuna dikkat çekti.

Federal Uyuşturucu Sorumlusu Dyckmans sigara kullanan gençlerin sayısında da gerileme yaşandığına dikkat çekerek, 2001 yılında yüzde 23 olan sigara içme oranının yüzde 13 gerilediğini, esrar kullananlarının oranının ise 2004 yılında yüzde 10 olan orandan yüzde 5’e gerilediğini söyledi. Bu sayıların olumlu yönde gelişmesine rağmen çok sevinecek bir durum olmadığının altını çizen Dyckmans, “Bağımlılık yapan madde ve uyuşturucuların gençlerin dertlerine deva olmadığına inandırmak ve ikna etmek bizim hedefimiz olmalı. Bundan dolayı önleme tedbirlerin etkin olması için hedefe yönelik vuruşlar yapmalıyız.” dedi.

Berlin’in ‘Küçük İstanbul’u olarak anılan Kreuzberg’de esrar müptelası olmuş gençlerle ilgilenen Yaşaroğlu, hükümetin uyuşturucu ve bağımlılık yapan maddelere gençlerin yönelmesini önlemek için yapılan kampanya, hazırlanan tanıtım tablo ve filmler etkili olduğunu düşünmüyor. “Sigara paketinin üzerinde de zararlı olduğu yazıyor, ama içenler yine içiyor. Çocuk ve gençlerle bire bir ilgilenilmeli, kumar, uyuşturucu ve diğer bağımlılık yapan maddelerin zararları anlatılmalı. Çocuklar üzerinden para kazananlara ise caydırıcı önlemler alınmalı.” diyen Yaşaroğlu’na göre asıl sorun işsizlik oranı yüksek olan semtlerdeki sosyal sorun. Sorunlu bölgelerde alkol ve sigaranın yanında esrar kullanma yaşının 13’lere indiğini belirten Yaşaroğlu şu tespitlerde bulundu: “Bu sadece (Türklerin yaşadığı) Kottbusser Tor veya Kreuzberg için geçerli değil, işsizlik oranın yüksek olduğu bölgelerde, insanların gelecek endişesi, gençlerin geleceğe yönelik planları ve olumlu beklentileri olmadığı bölgelerde bu durum söz konusu. Berlin’in yanı sıra Hannover, Nürnberg gibi değişik şehirlere de gittim, oralarda da aynı endişeli durumda olan insanların oranı çok olduğu bölgelerde bu sorun mevcut.”

TÜRK MAHALLESİNDE 14 KUMARHANE BİR ARADA

Sorunlu bölgelerde kumarhane sayısının çok fazla ve esrar satışının ‘kolay’ olmasını değerlendiren Yaşaroğlu, “Bu duruma bakılırsa, devletin bu semtteki sorunlara göz yumulduğunun da işaretidir. Örneğin Berlin’in Zehlendorf veya Steglitz gibi ‘zenginlerin semti’ olarak isimlendirdiğimiz semtlerde genç ve çocuklar sigara, içki veya esrar almak istediklerinde engel olunuyor, teftiş iyi işliyor. ‘Sorunlu semtler’de ise teftiş o kadar yoğun değil. Kumarhanelerden örnek verecek olursak, Kotbusser Tor’un yakınındaki Adalbert sokağında 700-800 metrelik bir çevrede 14 kumarhane bulabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Kumarhanelerin bu kadar çok olmasının çocuklara olumlu etki yapmayacağının altını çizen Yaşaroğlu, “Kreuzberg’in her tarafından okullar var. Bir okulun 300 metre yakınında bir kumarhane varsa ve bu kumarhane renkli tablolarıyla reklamını yapıyorsa, okula giden çocuğu bir düşünün, bu ona nasıl bir etki yapar.” diyerek, kumarhane, sigara ve alkol çocuklara yasak olmasına rağmen bu yasağı çiğneyen işletmeler çok olduğunu söyledi.