Giresunlu Yazar Kaya, Çepni Türkleri‘ni Tanıtıyor

Giresunlu Araştırmacı Yazar Mevlüt Kaya’nın ’Çepnilerin Tarihi Serüveni ve Giresun-Espiye Yöresinin Kültür Kökenleri’ adlı kitabı piyasaya çıktı.

Giresunlu Araştırmacı Yazar Mevlüt Kaya’nın ’Çepnilerin Tarihi Serüveni ve Giresun-Espiye Yöresinin Kültür Kökenleri’ adlı kitabı piyasaya çıktı.

Kitabın tanıtımına katılan Espiye Belediye Başkanı Başkanı Erol Karadere "Bölgemizle ilgili araştırma yapan yazarlara, sivil toplum örgütleri, kurum ve kuruluşlar destek olması gerekir." dedi. Hazırlanan kitabın, bölgenin tarihi ve kültürünü merak edenler için önemli bir başvuru kaynağı olduğunu dile getiren Başkan Karadere, "Yöremizin Türkleşmesinde, Çepni Türklerinin rolleri çok büyüktür. Orta Asya coğrafyasından gelerek, yöremizin köklü bir kültüre sahip olmasını sağlayan Çepnilerin, Giresun-Espiye boyutunun ele alındığı bu çalışmada, Çepnilerin Orta Asya’dan günümüze tarihi ve kültürel serüveni ele alınmıştır. Tarih çalışmalarında halk kültürü, söyleşiler ve derlemelerle işlediği konuyu bir bütünlük halinde ele alan Tarihçi-Yazar Mevlüt Kaya, böylelikle mahalli tarih araştırmalarını ‘Sözlü Tarih‘ ile kaynaştırarak, kendine has yeni bir tarih araştırma ve yazma metodolojisi oluşturmuştur. Espiye yöresinin geçmişteki ve bugünkü yaşamını Sosyo-kültürel bakımdan ele alan eser, çok kıymetlidir." şeklinde konuştu.

Araştırmacı-Yazar Mevlüt Kaya ise, kendi memleketi üzerine yaptığı bu derin araştırmalarla, Giresun’un unutulmaya yüz tutmuş milli değerlerini topluma kazandırmak, gelecek nesillere aktarmak istediğini söyledi. Yazar Kaya, "Bugüne dek araştırmacıların yöre tarihi ve kültürü üzerinde çok sığ kaldıklarını, ancak bu kitapla Giresun yöresinin tarih ve kültürünün geçmişten günümüze en kapsamlı biçimde ele alındığını görülüyor." dedi.

.