Akpm Başkanı Çavuşoğlu: Türkiye Avrupa Konseyi Güçlü Bir Konumda

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde bugün geçmişe göre daha güçlü bir konumda olduğunu ifade etti.

Akpm Başkanı Çavuşoğlu: Türkiye Avrupa Konseyi Güçlü Bir Konumda
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde bugün geçmişe göre daha güçlü bir konumda olduğunu ifade etti.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (YBYK) Yönetim Kurulu Toplantısı, 47 üye ülkenin temsilcisi yerel yöneticilerin katılımıyla Antalya‘da Dedeman Hotel‘de başladı. Yerel yönetimler özerklik şartına uygun olarak üye ülkelerin yerel ve bölgesel demokrasi raporlarının değerlendirileceği toplantıda izleme komiteleri tarafından hazırlanan raporlar tartışılacak.

    Kongre öncesi, Başkan Keith Whitmore, Başkan Yardımcısı Gaye Doğanoğlu ve Kongre Genel Sekreteri Andreas Kiefer basın toplantısı düzenledi. Toplantıya katılan AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi’nde bütün kurumlarında etkili ve güçlü bir Türkiye’nin olduğunu ifade etti. Türkiye Avrupa Konseyi’nde her zamankinden daha güçlü bir konumda olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Türkiye Avrupa Konseyi’nin bir çok etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Bu şunu gösteriyor. Türkiye Avrupa değerlerine inanıyor. Türkiye Avrupa’ya ve Avrupa kurumlarına katkı sağlıyor. Ve bu kurumların ve değerlerin güçlenmesi için büyük gayret sarf ediyor. Ve Avrupa’nın adeta yükünü alıyor. Türkiye ileriki yıllarda katkı sağlamaya devam edecektir. Avrupa Birliği’ne üye olduğu zaman da yük olmayacak, yükünü alacaktır.” diye konuştu. Çavuşoğlu, Antalya’nın Avrupa Birliği (AB) projelerinden çok fazla yararlanamadığına dikkat çekti.

Kongre Başkanı ve aynı zamanda İngiltere Manchester Meclis üyesi olan Keith Whitmore, kongrenin gerçekleştiği tarihin önemine dikkat çekti. Afrika ve Ortadoğu’da yaşanan sürece dikkat çeken Whitmore, “Demokrasi ve sosyal adalet yönünde çok önemli adımlar atılmakta, barış ve istikrarın kurulması yönünde çalışmalar devam etmekte. Biz Avrupa Konseyi olarak bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

    Türkiye’nin de bu süreçte çok önemli bir rolü olduğuna değinen Whitmore, Türkiye’nın bu çalışmalardaki bağlılığını zaten ortaya koyduğunu söyledi. Whitmore, kongrede demokrasi açısından anahtar rolü oynayan olayları tartışmaya devam edeceklerini ifade etti. Toplantıya tekerlekli sandalyesiyle katılan Yavuz Mildon da, Mevlüt Çavuşoğlu’nun AKPM Başkanı olmasının önemine vurgu yaptı. AKPM Başkanlığına bir Türk’ün seçilmesinin önemine dikkat çeken Mildon, “Bunun ne kadar önemli bir şey olduğunu, Avrupa Konseyini tanıyanlar bilirler. Yıllar önce bunun rüyamızdan bile geçmesi mümkün olmuyordu. Ama bugün Sayın Çavuşoğlu böyle bir görevi üstlendi.” Şeklinde konuştu. Basın toplantısının ardından Gaye Doğanoğlu, Keith Whitmore ve Mevlüt Çavuşoğlu’na plaket verdi.