Mosder Başkan Davulcuoğlu: Türkiye’Yi Mobilya Sektörünün Yıldızı Yapacağız

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu üyeleri, 22.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu üyeleri, 22. İzmir Mobilya Fuarı (MODEKO 2011)‘nı ziyaret etti. Swissotel Grand Efes‘te ise basın toplantısı düzenleyen MOSDER Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, fuar sayesinde bu sene 250-300 milyon dolarlık ihracat artışı beklediklerini söyledi. Her yıl yeni pazarlara açılarak Türkiye‘yi mobilya sektöründe yıldız ülke yapacaklarını belirterek, iç piyasada yüzde 18 KDV oranının düşürülmesini, dış piyasada ise taşıma maliyetlerinin azaltılması için devlet desteği istedi.

Davulcuoğlu, dünyada mobilya sektörünün 350 milyar dolarlık hacme sahip olduğunu, Türkiye’ninse bundan yüzde 1 payla 8 milyar dolar pazar alabildiğini vurguladı. Dünya mobilyasında iki ayrı trendi birleştirdiklerini anlatan Ramazan Davulcuoğlu, “Avrupa kalitesindeki tasarımlarımızı, Uzakdoğu’ya özgü uygun fiyatlarla pazara sunarak rekabetçiliğimizi geliştiriyoruz. İtalya gibi tasarımda ön plana çıkmayı hedefliyoruz. Türkiye, taşıma maliyetlerinin çok yüksek olduğu bu sektörde coğrafi konumuyla da büyük avantaja sahip.” dedi.

MOSDER olarak sektörü kucakladıklarını ve 35 dev firmanın çatı kuruluşu olduklarını anlatn Yönetim Kurulu Başkanı Davulcuoğlu, küçük büyük firma ayrımı gözetmeden, sektörün gelişimi için projeler yürüttüklerini kaydetti. İki yılda bir yaptıkları tüketici davranışı araştırmasına göre Türkiye’de kişi başına mobilya harcamasının yıllık 110 dolar olduğunu kaydeden Davulcuoğlu, “Avrupa’da bu rakam 270 dolar. Türkiye’de yılda ortalam 600 bin çift evleniyor. Bu sebeple o rakama ulaşma potansiyelimiz çok yüksek. Sektör 2010 yılında yüzde 8 büyüdü, ihracatımızsa yüzde 23 arttı. Bu yıl da iç pazarda yüzde 10, ihracatta yüzde 20 büyüme hedefliyoruz. İlk üç ayda ihracatımız, geçen yıla göre 190 milyondan 230 milyon dolara çıktı. Bu yüzde 21 artış da hedefe ulaşacağımızı gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Fuarların ihracat artışındaki önemine dikkat çeken MOSDER Başkanı Davulcuoğlu, yeni pazarlar için yeni ülkelere gitmek gerektiğini vurguladı. Geçen ocak ayında Hindistan’a 33 bin dolarlık ihracat yapılırken ziyaret ve fuarlar sayesinde 1 milyon dolara ulaştıklarını söyledi. Davulcuoğlu, ”Şimdi de başlattığımız Discover Turkish Furniture kampanyasıyla ihracat hamlesi yapacağız. Türk mobilyasını dünyaya daha iyi anlatarak, 2023 yılı hedeflerimize de ulaşacağız.” dedi.