“Kuzey Kore’Ye Gıda Yardımı Yapmayalım Demiyorum!”

Kuzey Kore Demokrasi ve İnsan Hakları Birliği Başkanı Han Ki-hong, “Kuzey Kore’ye gıda yardımı yapmayalım demiyorum. Sadece yapılan gıda yardımların nereye gittiğini bilerek, bilinçli hareket edelim diyorum” dedi.

Kuzey Kore Demokrasi ve İnsan Hakları Birliği Başkanı Han Ki-hong, “Kuzey Kore’ye gıda yardımı yapmayalım demiyorum. Sadece yapılan gıda yardımların nereye gittiğini bilerek, bilinçli hareket edelim diyorum” dedi.

Kuzey Kore Demokrasi ve İnsan Hakları Birliği, Seul Yabancı Gazeteciler Derneği’nde düzenlenen basın toplantısında, Kuzey Koreli mültecilere yönelik yapılan anketin sonuçları yabancı gazeteciler ile paylaştı. Basın toplantısının ana teması, son zamanlarda gündemde olan Kuzey Kore’ye yapılması planlanan gıda yardımı oldu.

Basın toplantısında dağıtılan anket sonuçlarında, mültecilerin yüzde 73’ü iltica etmeden önce ülkelerine yapılan gıda yardımlarının kendilerine ulaşmadığını bildirdi. Ankete cevap veren Kuzey Koreli mültecilerin yüzde 58’i ise yapılan gıda yardımlarının ülkedeki gıda problemine herhangi bir etkisi olmadığı kanaatinde.

“KUZEY KORE’YE GIDA YARDIMI YAPMAYALIM DEMİYORUM!”

Anket sonuçlarının paylaşılmasından sonra Kuzey Kore’ye yapılan gıda yardımlarını hakkında yorum yapan Kuzey Kore Demokrasi ve İnsan Hakları Birliği Başkanı Han Ki-hong, bir gazetecinin “Kuzey Kore’ye gıda yardımı yapmayalım mı demek istiyorsunuz?” sorusuna şöyle cevap verdi: “Kuzey Kore’ye gıda yardımı yapmayalım demiyorum. Sadece yapılan gıda yardımların nereye gittiğini bilerek bilinçli hareket edelim diyorum.”

Başkan Han konuşmasına şöyle devam etti; “Kuzey Korelilerin gıda problemi ile Kuzey Kore yönetiminin gıda yardımlarını suistimal etme ihtimali ayrıştırılması gereken bir konu. Gıda yardımı yapılırken, yapılan yardımların halka ulaşıp ulaşmadığını kontrol edecek iyi bir sistemin geliştirilmesi lazım. Hatta gıda çeşitlerinde değişiklik yapılması bile mantıklı olabilir. Pirinç yerine mısır unu verilmesi suistimali azaltacaktır.”

Kuzey Kore’nin pirinç sıkıntısı hakkında tam bilginin olmadığına dikkat çeken Başkan Han, “Bunun yanı sıra Kuzey Kore’nin ne kadar pirinç sıkıntısı olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Verdiği sayılarda sürekli değişiklik görülüyor. Zira aldığımız duyumlara göre Kuzey Kore yönetiminin pirinç stoku yaptığı iddiası söz konusu.” diye konuştu.