Tacikistan Dışişleri Bakanı, Özbekistan’A Gitti

Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrohon Zarifi, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenecek Avrupa Birliği (AB)-Orta Asya dışişleri bakanları toplantısı için bu ülkeye gitti.

Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrohon Zarifi, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenecek Avrupa Birliği (AB)-Orta Asya dışişleri bakanları toplantısı için bu ülkeye gitti.

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Zarifi söz konusu toplantı kapsamında bir dizi ikili görüşmelerde bulunacak. AB‘ye dönem başkanlığı yapan Macaristan‘ın Dışişleri Bakanı Martonyi Janos ile bir araya gelecek olan Zarifi’nin Özbekistan yetkilileri ile görüşüp görüşmeyeceği konusunda bir bilgi verilmedi.

Taşkent zirvesinde, AB ile Orta Asya işbirliği stratejisi kapsamında ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik konular ele alınacak. Tarafların ekonomik işbirliği yanı sıra enerji, çevre, su kaynakların kullanımı, sınırların güvenliği ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı mücadele gibi konular da bölgesel ilişkileri masaya yatıracağı belirtildi.

Toplantıda Özbekistan‘ı Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Dışişleri Bakanı Elyor Ganiyev, Kırgızistan‘ı Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev, Tacikistan‘ı Dışişleri Bakanı Hamrohon Zarifi, Kazakistan‘ı Dışişleri Bakan Yardımcısı Konstantin Cigalov ve Türkmenistan‘ı Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşit Meredov temsil edecek.

Zirveye AB tarafından ise AB‘ye dönem başkanlığı yapan Macaristan‘ın Dışişleri Bakanı Martonyi Janos, Avrupa Komisyonu‘nun Kalkınma‘dan Sorumlu Komiseri Andris Piebalgs ve AB Orta Asya Özel Temsilcisi Pierre Morel katılacak.

AB-Orta Asya bakanlarının bir önceki toplantısı 2009 yılında Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de yapılmıştı. 2008 yılında söz konusu toplantı, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenmişti.