Samsun‘da ‘Evde Sağlık Hizmeti Uygulaması‘ Olumlu Sonuç Verdi

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, evde başlatılan sağlık hizmetleri uygulamasının çok verimli geçtiğini, sistemin köyler dahil Samsun‘un her tarafında uygulamaya sokulacağını söyledi.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, evde başlatılan sağlık hizmetleri uygulamasının çok verimli geçtiğini, sistemin köyler dahil Samsun‘un her tarafında uygulamaya sokulacağını söyledi.

    Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan evlerde sağlık hizmetleri uygulaması kapsamında Samsun’da 7 Mayıs 2010’da başlatılan sağlık uygulaması ile hastaya evinde tedavi başlatılmasının olumlu sonuç verdiği ifade edildi.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, valilikte evde sağlık hizmetine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenleyerek, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

    Samsun’da 7 Mayıs 2010’da pilot hastane olarak Çarşamba Devlet Hastanesi belirlenmek suretiyle başlatılan evde sağlık hizmetinin il geneline yayıldığına dikkat çeken Aksoy, "Evde sağlık hizmetlerinin temel amacı; yatağa bağlı hastaların evlerinde ziyaret edilerek, ihtiyaçları olan sağlık hizmetlerinin belirlenmesi, tedavi rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, hastaneye başvuru sıklığının azaltılması, hastalara ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek verilmesi ve tüm bu hizmetlerin bir bütün olarak sunulmasıdır." dedi.

    İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde evde sağlık hizmetleri koordinasyon merkezinin oluşturularak, vatandaşların ulaşması için 444 38 33 nolu bir numara belirlendiğini kaydeden Aksoy, "Vatandaş bu numarayı aradığında görevli elemanlar bu notları kayıt altına alıp ilgili hastanelerin ilgili birimlerine yönlendirilecektir. Çarşamba’da başlatılan bu uygulama ilin tamamında uygulanabilir hale getirildi. Bunun yanında İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde mobil birim kurularak köylere de hizmet götürülecek.” diye konuştu.

    Sağlık Bakanlığı’nın yeni bir uygulaması ile ağız diş sağlığının da evde bakım hizmeti kapsamına alındığını, bu noktada çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Aksoy, şöyle devam etti: "7 Mayıs 2010 – 31 Mart 2011 arası Samsun’da bin 70 hasta evde bakım hizmetinden yararlanmak için başvuruda bulundu. Bunlardan 742 hasta evde sağlık hizmeti almaya uygun görüldü ve kendilerine hizmet veriliyor. Özellikle başvuruda bulanan her hastaya bir doktor, bir hemşire, bir sağlık memuru ve şoförden oluşan ekip evde sağlık hizmeti için hastanın evine gidiyor. 742 hasta birim hekimi tarafından bin 166 kez muayene edilmiş ve tıbbi ihtiyaçları karşılanmıştır. Hastaneler evde sağlık hizmeti tarafından da bin 306 kez ziyaret edilmiştir."

    Özellikle hastaların evlerinde ve aile ortamında ihtiyaçları karşılanmak üzere tedavilerinin gerçekleştirildiğine dikkat çeken Aksoy, "Hastalarımızın hastaneye nakli için özel bir durum ortaya çıkarsa, 112 Acil Servis nakil araçları ile hastalar hastanelerimize sevk edilmektedir. Bu özellikte evde yatalak durumunda olan hastalarımızın sağlık hizmetini daha iyi alabilmesi adına gerçekleştirilmiş çok önemli bir hizmettir ve bu hizmetin gerçekleştirilmesi, hastalarımıza evde sunulması sosyal devlet olmanın da en önemli göstergelerinden birisidir.”

    Vali Hüseyin Aksoy daha sonra Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu ve evde sağlık hizmeti sunan ekiple birlikte 4 yıldır yatalak olan ve 4 aydır evde sağlık hizmeti alan Ziya Hurşit Tiryaki (67)‘yi evinde ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Felç olan ve aynı zamanda tansiyon ve prostat rahatsızlığı bulunan Tiryaki’nin eşi Fatma Tirkayi, Vali Aksoy’a evde sağlık hizmetinden çok memnun olduğunu söyledi.

    Eşini hastaneye götürmek için çok sıkıntı çektiklerini, bu uygulama ile birlikte çok rahatladıklarını belirten Tiryaki, “Çok güze bir uygulama. Çok memnunum. Diğer hizmetler de güzel ama, beni sağlık ilgilendirdiği için bu konuda çok memnunum. Hastamızı hastaneye getirip götürmemiz çok zor oluyordu. Her zaman dua ediyorum, İnşallah daha iyisi olur. Sadece benim hastam yok, etrafta çok hasta var. Allah devletimize zeval vermesin.” açıklamasında bulundu.