Stockholm’De Dil Ve Kültür Şöleni Renkli Geçti

İsveç’in başkenti Stockholm’de Dialogslussen ve Steg for Framtiden Derneği tarafından ortaklaşa 3.

İsveç’in başkenti Stockholm’de Dialogslussen ve Steg for Framtiden Derneği tarafından ortaklaşa 3. geleneksel dil olimpiyatları ve kültür şöleni düzenlendi. Solna Gymnasium’da yapılan şölende Türkçe şarkı, Türkçe şiir ve İsveççe şarkı olmak üzere 3 ayrı kategoride toplam 14 öğrenci yarıştı. Türk öğrencilerin İsveççe, İsveç öğrencilerin Türkçe şarkılar söylediği, Türk ve İsveç halk oyunlarının sergilendiği şölende Nijerya’dan gelen iki Türk koleji öğrencisi de bir skeç sundu.

    800 kişilik Solna Gymnasium tiyatro salonunun tıklım tıklım dolduğu programda Türkiye’den ve İsveç’ten çok değerli konuklar vardı. Başta Stockholm büyükelçiliği müsteşarı Alp Ay ve İsveç Moderat parti milletvekili Camilla Valterson olmak üzere Nordic Lära & Business AB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Şirin, Stockholm Sosyal İşler ve Din Müşaviri A. Bülent Baloğlu, THY İsveç Müdürü Bilal Tezcan, Uppsala Üniversitesi Öğretim Görevlileri Birsel Karakoç ve Ünal Zal ve çok sayıda seçkin davetli katıldı. Türkiye’den gelen ünlü sanatçı Fatih Kısaparmak ve Danimarka’da yaşayan Türk rock müziği sanatçısı Kemal Kutlu’da jüri üyesi olarak katıldıkları yarışmada birkaç eser de seslendirdiler ve programa renk kattılar.

    Kültürlerarası kaynaşma ve yeni dostlukların kurulması adına büyük önem taşıyan şölen Dialogslussen Derneği Başkanı Kubilay Altan’ın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Altan, ” 3 yıl önce böyle bir program yapmaya karar verdiğimizde amacımız İsveç ve Türkiye arasında iletişimi artırmak ve kalıcı dostluklar kurulmasını sağlamaktı. Bugünkü manzaraya baktığımda isabetli bir karar vermiş olduğumuzu anlıyorum” dedi. Bilahare sahne alan Gullviva Skolan halkoyunları grubunun gösterisinden sonra ‘The Tar Pits’ adli İsveçli müzik ‘Gel gör bizi aşk neyledi’ adlı eser ile büyük alkış topladı. Hemen ardından İsveççe şarkı kategorisinde yarışmaya geçildi. 5 öğrencinin yarıştığı kategoride Gullviva Skolan’dan Rabia Ünlü ‘en som dig’ adlı eseri ile birinciliği kazandı. Gullviva Skolan öğrencilerinin sergilediği tiyatro oyunu ve İsveçli sanatçı Patrick Hällzon’un söylediği ‘memleketim’ şarkısından sonra ise Türkçe şiir yarışmasına geçildi. Toplam 5 öğrencinin yarıştığı bu kategoride de Göteborg Lära för Livet Eğitim Merkezinden Zeynep Dökümcü seslendirdiği ‘Annem’ adlı şiir ile birinci oldu.

    Katibim müzik grubu ve Kemal Kutlu’nun sahne almasından sonra Türkçe şarkı yarışmasına geçildi. 4 İsveçli öğrencinin yarıştığı bu kategoride ise birinciliği Steg för Framtiden derneğinden Nina Panahi ‘Akdeniz akşamları’ adlı şarkısı ile kazandı. Nijerya’dan gelen Türk koleji öğrencileri Halliru Faruk ve Mukhtar Zanna Ahmet’in Herodot Cevdet tiplemesi ile 1914’de Sarıkamış’ta soğukta şehit olan 90 bin Mehmetçiği anlatan bir skeç sergilemeleri izleyiciler tarafından büyük bir hayranlıkla izlendi. İsveç halkoyunlarının ardından ise ünlü Türk halk müziği sanatçısı Fatih Kısaparmak seslendirdiği türkülerle katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Yapılan ödül töreninin ardından olimpiyat şarkısının söylenmesiyle program sona erdi.

Şölen için ne dediler:

Alp Ay (Stockholm Büyükelçiliği Müsteşarı): Çok güzel bir birliktelik oldu, çok keyifliydi. Böyle bir şölenin bir parçası olmak bizi gururlandırdı.

Camilla Valterson: (Moderat Parti Milletvekili): Çağrıldığım için teşekkür ederim. Burada çok güzel bir ortam var. Son derece başarılı bulduğum bu öğrencilerle gurur duyuyorum.

Mustafa Kemal Şirin: (Nordic Lära & Business ABYönetim Kurulu Başkanı) Bu tip programların İsveç ve Türkiye arasında kültürel kaynaşmaya büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Diğer yandan bugüne kadar hiç bir ressam mutluluk tablosu çizememiştir ancak bugün burada gördüğümüz manzara mutluluğun canlı bir resmidir, fotoğrafıdır, heykelidir.

Fatih Kısaparmak:(Sanatçı): Stockholm’e ilk defa geliyorum ve burayı çok sevdim. Programı düzenleyenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Bugünkü buluşmanın benim için iki önemli kazanımı var. Birincisi İsveç’te yaşayan vatandaşlarımızla buluşma ve hasret giderme ve dayanışma sergileme imkânı buldum. İkincisi ise Türkiye ile İsveç arasındaki dostluğun gelişimine katkı sağlayan bir programda yer aldım. Konser salonunda her yöreden çok farklı yapıda vatandaşlarımızı bir ve bütün olarak yer aldı, bu da beni oldukça mutlu etti.

A.Bülent Baloğlu (Stockholm Sosyal İşler ve Din Müşaviri): Dil olimpiyatlarının İsveç finaline katıldığım için çok mutluyum. Yarışmaya katılan bu öğrenciler yarının başbakanı, işadamı, milletvekili olacaklar ve İsveç ile Türkiye arasında kültür köprüsü olacaklar kanaatindeyim.

Patrick Hällzon: Harika, çok harika bir program

Hannah Turan: (İsveçli Türkoloji bölümü öğrencisi): Çok iyi bir program, ilginç, öğrenciler çok çalışkan.

Birsel Karakoç:(Uppsala Üniversitesi Öğretim Görevlisi) Çok güzeldi program, gurur duydum. Devamını diliyorum.

Ünal Zal: (Uppsala Üniversitesi Öğretim Görevlisi) Muhteşem bir duygu. Bir gün bütün dünya Türkçe konuşacak buna inanıyorum zaten onun için çalışıyorum

Sadık Kutlu: (Avukat): Mükemmel bir gün oldu. İzlerken duygulandık, tüylerimiz diken diken oldu. Gururlandık, çok sevinçliyiz.