Apek Başkanı Aya Çiftçilerle Bir Araya Geldi

Adapazarı Şeker Fabrikası ve Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya Bolu, Gölpazarı ve Bilecik Yenipazar‘da çiftçilerle bir araya geldi. Başkan Aya, her bölgede açtıkları kooperatif satış mağazaları ile hizmeti çiftçinin ayağına götürdüklerini söyledi.

Fabrika ve kooperatifin çalışmaları ve durumu hakkında çiftçiyi bilgilendiren Başkan Aya, “Son yıllarda fabrikamızın içinde bulunduğu kota sıkıntısını hepiniz biliyorsunuz . Biz çalışmak, üretmek istedikçe bizim önümüzü kesiyorlar. Rakiplerimizin vicdanlarına bırakılan kaderimiz ile yaşam mücadelesi verirken, gücümüzü sizlerden alıyoruz. Adapazarı Şeker Fabrikası 65 bin çiftçinin ortağı olduğu güçlü bir kooperatif kuruluşu. Biz 65 bir çiftçiyi birilerinin vicdanına bırakmayacağız” dedi.

Adapazarı Şeker Fabrikası‘nın, Şeker Kurulu‘ndan hakkı olan kotayı istediğinin de altını çizen Başkan Aya, “Torba Yasa ile ekim alanı sınırlandırılması ortadan kalktı. Artık yeterli hammadde temin edemediğimiz taktirde bölgemiz dışından da pancar alabileceğiz. Bu yasa bizim Eskişehir yolumuzu açarken, bizde bu yasa ile hükümsüz kalan geçmişe dönük bize kesilen cezaların kaldırılması ve Eskişehir‘den aldığımız pancardan ürettiğimiz şekerinde kota hesaplamamıza dahil edilmesini istiyoruz. Şeker Kurulu bize bunu çok görmemeli” diye konuştu.

APEK olarak bugün 19 satış mağazasına sahip olduklarını ve her bölgede çiftçinin ayağına hizmeti götürdüklerini ifade eden Aya, “Gübre, tohum, ilaç, zirai aletlerin yanında, mazot satışlarımız ile de çiftçimizi rahatlattık. Açtığımız toprak, su ve yaprak analiz laboratuarı sayesinde artık çiftçimiz toprağına uygun gübre ve tohum kullanmaya başladı. Birçok banka ile yaptığımız Trio kartlar sayesinde, çiftçimiz ‘0‘ faiz ile 5 ay ödemesiz satış mağazalarımızdan istediği her şeyi alabiliyor” dedi.

Başkan Aya‘nın Bolu‘lu çiftçilerle bir araya geldiği toplantıya, Bolu Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk, Bolu Muhtarlar Derneği Başkanı İlhan Çalışkan katıldı.Toplantı sonrasında Başkan Aya ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri Akyazı satış mağazasınıda ziyaret ettiler.

Gölpazarı çiftçileri ile yapılan toplantıya da katılım hayli yüksek oldu. Toplantıya 400 dolayında çiftçinin yanında Gölpazarı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Denizli ile AK Parti Gölpazarı İl Genel Meclis Üyesi Nuri Arslan‘da katıldı.

Başkan Aya son çiftçi toplantısını ise Bilecik Yenipazar‘da yaptı. Yenipazar Belediye Başkan Vekili Yücel Kaya, Yenipazar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Ünal, AK Parti İlçe Başkanı Zafer Atılgan, il genel meclis üyeleri ve çok sayıda muhtarında katıldığı toplantı sonunda, Gölpazarı Sulama Göleti gezildi. Kaymakam Ali Türk ve Belediye Başkanı Başkan Vekili Yücel Kaya‘yı makamında ziyaret eden Başkan Aya ve Yönetim Kurulu Üyeleri Yenipazardaki çiftçinin durumu hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Başkan Aya‘ya çiftçi toplantılarında Adapazarı Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu üyeleri Cevdet Sağlık, Sebahattin Karasakal, Denetim Kurulu Üyesi Mesut Kılıç ile APEK Müdürü Kamil Özmen eşlik etti.

Kaynak: İHA