"İş Ahlakının Temelleri" Konferansı

Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü tarafından, "İşletme Ulusal Ders Günleri" kapsamında "İş Ahlakının Temelleri" konulu ders düzenlendi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Hacettepe Üniversitesi İşletmecilik Meslek Etiği Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mahmut Arslan, etik ve ahlak kelimensin aynı anlamlara geldiğini, ancak etki kelimesinin teknik bir terim olup, geniş kitleler tarafından algılanamadığını belirtti. "Ahlaki yapılar zamanla değişir" diyen Prof. Dr. Arslan, "Genel ahlak, belli bir yerde ve zamanda geçerli olan ahlaki kabullerdir. Ahlak felsefesi, iyi ve kötü nedir

sorusunu cevaplamaya çalışan bir disiplindir. Bazen yıllar önce size yanlış gelen bir olay, üzerinden yıllar geçtikçe sizin için doğru olabilir" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Arslan, "Ahlak felsefesi, insana ilişkin ahlaki sorularda doğrulanabilir, yanlışlanabilir bilgiler ortaya koyan bir disiplindir. Ahlakın çıkış noktası insan eylemlerinin toplumsal hayata zaman vermeden düzenlenmesi gibi pratik bir nedenden kaynaklanmaktadır" ifadesinde bulundu.

"Genel ahlak hem zamana göre hem de bulunduğumuz yere göre değişiyor" diye konuşan Prof. Dr. Arslan, "Öyleyse genel ahlakı oluşturan şey ahlak felsefesidir. Ahlak felsefesi iyi ile kötünün cevabını verir. Aslında bizler filozof değiliz ama biz kendi içimizde şunu iyi yaptık, şunu kötü yaptık diyerek ahlak felsefesini gerçekleştirmiş oluruz. Ahlak felsefesi diyince insana ilişkin ahlaki sorunlardır. Dünyanın hiçbir yerinde tek bir din, tek bir töre, tek bir gelenek yok. İnsanlar doğduklarında belli

geleneklere, belli dini inançlara, belli adetlerin hüküm sürdüğü toplumlarda doğmuşlardır. Fakat dünyanın geneline bakarsanız, evrensel birtakım ahlak kurallarının olduğunu görürsünüz. Demek ki bu ahlak kuralları dinden, töreden, adetten bağımsız" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA