Koç: Petrol Fiyatları Küresel Büyümeyi Olumsuz Etkileyebilir

Türkiye Petrol Rafineri A.Ş.(TÜPRAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, "Halen 100 dolar üzerinde seyreden petrol fiyatlarının küresel büyümeyi ve rafineri marjını olumsuz etkileyebileceği dikkate alınması gereken önemli bir husustur." dedi.

Türkiye Petrol Rafineri A.Ş.(TÜPRAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, "Halen 100 dolar üzerinde seyreden petrol fiyatlarının küresel büyümeyi ve rafineri marjını olumsuz etkileyebileceği dikkate alınması gereken önemli bir husustur." dedi.

Tüpraş 51.Genel Kurul Toplantısı, Kocaeli’nde bulunan Tüpraş Genel Merkezi’nde yapıldı. Kurulda bir değerlendirme konuşması yapan Koç, Tüpraş’ın paydaşlarına ve ülkesine karşı sorumluluklarını yerine getirmesinin kendisine gurur verdiğini ifade etti. Ham petrol fiyatları 79 dolar varil düzeyinde başladığı 2010 yılında, sezonsallık ve rafineri bakımları gibi nedenlere Şubat başında 70 doların altına gerilediğini anlatan Koç, Avrupa bankalarının stres test sonuçları ve FED’in ekonomik tedbirlerinin küresel ekonomiye ilişkin kaygıları azaltmasına bağlı olarak artış trendi içerisine girerek 2011 yılına 93,70 dolarla başladığını ifade etti. Koç, şöyle konuştu: "Halen 100 dolar üzerinde seyreden petrol fiyatlarının küresel büyümeyi ve rafineri marjını olumsuz etkileyebileceği dikkate alınması gereken önemli bir husustur. Başlattığımız fuel oil yatırımımızla Tüpraş’ı ağırlıklı olarak araç yakıtı üretiminde konumlandırmış olmanın yanı sıra, ülkemizin motorin açığının üretimle karşılanmasına önemli katkı sağlanmış olacaktır. 2006-2010 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde gerçekleştirilen 1,4 milyar dolarlık yatırım harcamasının yanı sıra fuel oil dönüşüm projesi de dahil 2006-2014 dönemindeki yatırım tutarı toplamda 4,23 milyar dolara ulaşacaktır. Böylece 1989-2005 dönemini kapsayan ana yatırım programı dönemi ile kıyaslandığında, devir sonrası dönemde yıllık ortalama 4 kat daha fazla yatırım gerçekleştirilmiş olacaktır."

Operasyonel ve finansal hedeflerin tam olarak gerçekleştirildiği bu süreçte, ihracat, vergi, enerji verimliliği, kurumsal sorumluk, istihdam ve enerji yönetimi alanlarında alınan ödüller başarıyla tamamlanan bu dönemin simgesel anlatımı niteliğinde olarak değerlendiren Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başarıyı sürdürerek hissedarlarımız için değer üretebilmenin ancak geleceğin doğru ve etkin planlanmasıyla mümkün olabileceğinin bilincindeyiz. Bu doğrultuda tüm faaliyetlerimizin odağına insanı ve çevreyi koyarak planladığımız gelecek dönemde, tamamlayacağımız RUP projesinin yanı sıra işletme mükemmelliği ve enerji verimliliğinden sağlayacağımız gelişmelerle yüksek özkaynak karlılığı elde ederken, risklerini yönetebilen, enerji indeksinde, emre amadelikte ve işletme maliyet endeksinde birinci çeyrekte yer almayı başarmış bir şirket olmayı hedefliyoruz. 2011 yılında da müşteri memnuniyetini en üst düzeyde sağlayarak, lojistik avantajlarımız, karlılık ve enerji verimliliğinde attığımız adımlarla sürekli iyileştirdiğimiz maliyet yapımız, güçlü insan kaynağımızla her yıl olduğu gibi bu yıl da sektör ortalamasının üzerinde performans göstererek hissedarlarımız, iş ortaklarımız ve ülkemiz için değer üretmeyi sürdüreceğiz."

KAR DAĞITIMI BELLİ OLDU

Genel Kurul’da Tüpraş’ın 2010 yılı mali tabloları onaylanarak, yönetim kurulu üyeleri ve denetçiler ibra edildi. Yönetim kurulunun 2010 yılı kazancının dağıtılması ve dağıtım tarihi konusundaki önerisi kabul edilerek, 2010 yılı cari dönem karından 745 milyon 848 bin 545,28 liranın 4 Nisan 2011 tarihi itibariyle hissedarlara dağıtılması kararlaştırıldı. Bu doğrultuda yüzde 297,84 nispetinde ve 1,00 lira nominal değerde bir adet hisse senedine hissedarlarının vergi mükellefiyetine göre 2,9784 lira brüt, 2,53164 lira net nakit temettü ödenecek.

Ayrıca , yönetim ve denetim kurulu üyelerinin seçiminin de yapıldığı toplantıda, yönetim kurulu üyeliklerine Rahmi M. Koç, Semahat Arsel, Mustafa V. Koç, Ömer M. Koç, Ali Y. Koç, Dr. Bülent Bulgurlu, Osman Turgay Durak, Temel K. Atay, Erol Memioğlu, Yavuz Erkut, Ahmet Aksu seçilirken, Denetim Kurulu Üyeliklerine ise Ali Tarık Uzun, Serkan Özyurt ve Mehmet Sarıtaş seçildi.