Prof. Dr. Zekai Şen: Bilim Halka İnmeli

Amerikan Hidroloji Enstitüsü tarafından profesyonel su bilimcisi ünvanı ve mührüyle ödüllendirilen Prof. Dr. Zekai Şen Batman Üniversitesi’nde bilimin tarihini anlattı.

Amerikan Hidroloji Enstitüsü tarafından profesyonel su bilimcisi ünvanı ve mührüyle ödüllendirilen Prof. Dr. Zekai Şen Batman Üniversitesi’nde bilimin tarihini anlattı.

TÜBİTAK ve Nobel beratıyla çeşitli ödüller alan Prof. Şen, üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından organize edilen “Bilim ve Teknoloji Tarihi” konulu konferans verdi.

Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen etkinliğe üniversite öğrencilerinin yanı sıra Batmanlılar da yoğun ilgi gösterdi.

Prof. Dr. Şen, bilim tarihi açısından Türkiye’nin en önemli bölgesinin Doğu ve Güneydoğu olduğunu belirterek, "Bilimin esası felsefe, mantık ve eleştiridir. YÖK bana yetki verdiğinde bu üç esas üzerine üniversite kurarım. Bilim sözel bilgiyle başlar. Bilim ve teknolojide sözel bilgilerin özümlenmesi gerekir. Geçmişte bilim tarihi ilk insanlarda; deprem, fırtınanın büyücüler tarafından çıkarımlarıyla başladı. Daha sonra akılcılık devreye girdi. Bilimsel düşüncede dini düşüncelerin de etkisi olmuştur. Bunu Sümerler de, Selçuklular da görebiliyoruz. Ama asıl olan bilim ve teknolojilerin halka inmesidir. Bilim halka inmelidir.” dedi.

Prof. Dr. Şen, Artuklulardan, Osmanlılardan, Selçuklulardan örnekler vererek bilim ve teknolojiden olmazsa olmazlardan söz ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bölgenin yetiştirdiği bilim adamı Bediuzzaman Ebu`l İz el-Cezeri’nin bin 200’lü yıllarda geliştirmiş olduğu robotu dünyanın en önemli bilim adamlarının bu bölgelerden çıkabildiğini göstermiştir. Anadolu üniversiteleri gün gelecek büyük üniversiteleri, bilim ve araştırma alanında geçecektir. Esas gerekli olan bilimin sorgulanmasıdır. Bilimin sorgulanmasında cesur olunmalıdır.” diye konuştu.

American Biography Institute tarafından dünyadaki 500 bilim öncüsü arasında seçilen Prof. Dr. Şen’in ilgilendiği alanlar arasında Matematik ve Stokastik süreçlerle modelleme; Fraktal geometrisi, Su Bilimleri (Hidroloji, Hidrojeoloji, Hidrometeoroloji); Bilim Tarihi ve Felsefesi; Mantık ve özellikle de Bulanık (Fuzzy) mantık; Yapay Sinir Ağları, Genetik Algoritmalar; Temiz ve Yenilenebilir Enerji konuları yer alıyor.

Prof. Dr. Şen, halen İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde Öğretim Üyeliği ve Su Vakfı Başkanlığı‘nı yürütüyor.

Batman Üniversitesi Rektör yardımcılarından Prof. Dr. Giray Topal, Nobel beratlı Prof. Dr. Şen’e katılımlarından dolayı plaket verdi.