Netanyahu Barış Planı Sunmazsa Ortadoğu Dörtlüsü Filistin’İ Tanıyacak

Avrupalı ve Amerikalı diplomatların, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu yeni bir barış girişimini kısa bir süre içerisinde açıklaması konusunda uyardıkları bildirildi.

Avrupalı ve Amerikalı diplomatların, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu yeni bir barış girişimini kısa bir süre içerisinde açıklaması konusunda uyardıkları bildirildi. Amerikan Los Angeles Times gazetesinde yer alan habere göre diplomatlar, Netanyahu’ya kısa sürede barış girişimi açıklamazsa ABD, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Rusya’dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün Filistin’i 1967 sınırlarıyla devlet olarak tanıyacaklarını iletti. Tanınacak devletin başkentinin de Doğu Kudüs olacağı belirtildi.

    İsrail Başbakanı Netanyahu’ya, İsrail-Filistin çatışmasını çözmeye yönelik yeni bir plan açıklaması için baskı giderek artıyor. İsrail, geçen hafta Berlin’de yapılması öngörülen toplantının ertelenmesiyle bir süreliğine nefes alma fırsatı bulmuştu. Ancak Amerikalı ve Avrupalı diplomatların, Netanyahu üzerindeki baskısını sürdürdüğü bildirildi. Diplomatların ayrıca, yeni planını açıklamaması halinde Netanyahu’yu, Ortadoğu Dörtlüsü’nün başkenti Doğu Kudüs olan ve 1967 sınırları içerisinde Filistin devletini tanıyacağı uyarısında bulunduğu belirtildi.

    ABD Dışişleri Bakanı Clinton da geçtiğimiz hafta uluslararası kamuoyunun sabrının artık iyice azaldığını söylemişti. Duran barış süreci konusunda “aktif Amerikan liderliğinin” işaretini veren Clinton, Washington’daki İslami Dünya Forumu’ndaki konuşmasında yenilenmiş bir Amerikan yaklaşımının da önümüzdeki günlerde açıklanacağını dile getirmişti.

    Gazeteye konuşan Batılı bir diplomat, İsraillilerin üzerindeki baskının giderek arttığını belirterek “İnsanlar artık harekete geçmesi için ABD’ye bakıyorlar.” dedi.