Tarım Ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Gümüşhane‘de

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bir dizi temaslarda bulunmak ve açılışlar yapmak üzere Gümüşhane‘ye geldi.

Valilikte resmi törenle karşılanan Bakan Eker, Vali Enver Salihoğlu‘nun makamında gazetecilerle bir süre sohbet etti. Gümüşhane‘nin tarım yatırım ve hibelerinden aldığı payları 2002 ve 2010 yıllarındaki kıyaslamalı rakamlarını veren Bakan Eker, Gümüşhane‘nin kalkınmasında tarım ve hayvancılığın katkı sağlayabileceğini belirterek, "Gümüşhane‘nin o alandaki potansiyelini en iyi şekilde kullanacak bir destekleme politikası izledik. 8 yıl önce Gümüşhane devletten sadece 121 bin lira tarım ve hayvancılık desteği alıyordu. 2010 yılında Gümüşhane‘ye sağladığımız tarımsal destek miktarı 9 milyon 400 bin TL. Bu artış oranı yüzde 3 binleri geçiyor. 34 tane kırsal kalkınma yatırımını destekledik" dedi.

Geçtiğimiz yıl hayvancılık ve damlama sulamada faizsiz kredi uygulaması başlattıklarını kaydeden Bakan Eker, Gümüşhane‘de 557 çiftçinin 0 faizli 25 milyon TL kredi kullandığını belirterek Gümüşhane‘de 2010 yılında çiftçilerin toplam 54 milyon TL kredi kullandığını, bu rakamın 2002 yılında 760 bin TL olduğunu hatırlattı.

Bakan Eker, bir gazetecinin "15 Nisan‘da başlayan balık avlanma yasağı nedeniyle, tezgahlarda sadece tatlı su ve ithal balıklar yer alacak. Türkiye‘nin balık ithalatı gerçekleştirdiği ülkelerden biri olan Japonya‘daki nükleer sızıntısıyla ilgili olarak ne önlemler alınacak?" şeklindeki sorusuna "Av yaşağı bütünüyle her yerde değil. Belirli türler ve belirli ölçekteki gemiler ve tekneler içindir bu. Avcılık Türkiye‘de zaten devam ediyor. Bütünüyle Türkiye‘de balık ve üretim bitti, hepsi dışardan gelecek diye bir şey yok. Biz Türkiye‘ye giren bütün gıda ürünlerini, bütün yönleriyle birlikte, sağlık şartlarıyla denetlenerek sıkı bir denetimden geçiyor. Dolayısıyla diğer ülkelerden gelecek olan su ürünleri içinde bu geçerlidir. Bunda endişe etmeyin" diye cevap verdi.

Bakan Eker, Valilik Şeref Defterini imzaladıktan sonra AK Parti İl Başkanlığına giderek partililerle bir müddet görüştü.

Bakan Eker‘in programına Gümüşhane Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın, Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, 24. dönem Gümüşhane Milletvekili adayı Feramuz Üstün, AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen ve diğer partili ve yetkililer katılıyor.

Kaynak: İHA