İzmir’De Yatırım Teşvikleri Uzatıldı

Bölgesel ve sektörel teşvik sisteminde yapılan düzenleme ile 31 Aralık 2010’da sona eren bazı yatırım teşvikleri 1 yıl uzatıldı.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2009 yılı Temmuz ayında resmi gazetede yayınlanan ve 2010 yılında uygulanan “Yeni Yatırım Teşvik Sistemi”nden İzmir’in büyük yarar sağladığını belirterek “İzmir’de 2010 yılında teşvik belgeli yatırımların sabit yatırım tutarı 6 milyar 141 milyon dolar olarak gerçekleşti. 165 teşvik belgeli yatırım ile Türkiye genelindeki yatırımlardan yüzde 10,7; Ege Bölgesi’ndeki yatırımlardan yüzde 61,3 pay aldık. Bu rakam ile Adana ve İstanbul’dan sonra 3’üncü sırada yer aldık” dedi.

İzmir’in komşusu Manisa’nın teşvik sistemi açısından 3. Bölgede olması nedeniyle yatırım çekme açısından büyük avantajı olduğunu hatırlatan Demirtaş, “Sadece Manisa değil tüm Ege Bölgesi, teşvik sistemine göre İzmir’den çok daha avantajlıydı. Buna rağmen İzmir tüm Ege illerinden kat ve kat daha fazla yatırımcı çekti. Bu da İzmir’in 1 verilince 10 alınabilen bir kent olduğunu, yatırımcılar için ne kadar avantajlı olduğunu gördük” dedi.

6 NİSAN’DA BASIN TOPLANTISI

İzmir’in büyük oranda yararlandığı teşvik uygulamasının 2010 yılı sonu itibariyle sona erdiğini hatırlatan Demirtaş, İzmir’in de içinde bulunduğu 1. Bölge’de yatırım yapacaklara yönelik hiçbir teşvik kalmaması nedeniyle 6 Nisan 2011’de bir basın toplantısı düzenleyerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan İzmir’in yararlandığı teşvikler başta olmak üzere tüm teşviklerin 2 yıl daha uzatılmasını istediklerini söyledi. Kısa süre içerisinde bu taleplerine olumlu yanıt aldıklarını açıklayan Demirtaş, Bölgesel ve sektörel teşvik sistemini düzenleyen kararnamede 1 yıllık süre uzatımına giden Bakanlar Kurulu Kararı 14.04.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti. Demirtaş, şöyle konuştu: “Resmi Gazetede yayımlanan yeni kararnameyle; 2010 sonunda düşen yatırım katkı oranlarında 1 yıl süre uzatımına gidildi. Kararnamede yapılan değişiklikle, 2011 yılı sonuna kadar yatırımlara başlayacak olanlar; İzmir’in de içinde bulunduğu 1. Bölgede yüzde 15 oranında yatırıma katkı oranı ve yüzde 50 Kurumlar vergisi ya da gelir vergisi indiriminden yararlanabilecek. 1. Bölgede sigorta prim teşvikinden yararlanma süresi de 1 yıl uzatıldı. 2011 yılı sonuna kadar yatırıma başlayan bir firma 2 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanabilecek. Sigorta primi işveren desteğinde bir kısıtlama getirildi. Hazine tarafından karşılanacak olan sigorta prim teşviki işveren hissesi tutarları, gerçekleşen sabit yatırım tutarının 1. Bölge için yüzde 6’sını geçmeyecek. Diğer bölgelerde de sınırlama var. Sınırlama olmamasını isterdik tabii ki ama yine de bu teşvikin de devam etmesi çok olumlu. İzmir ile birlikte tüm Türkiye’deki teşvikler uzatılması, ülkemizdeki yatırım açısından çok yararlı olacaktır. Biz Başbakanımızdan yatırım teşviklerinin 2 yıllık süre ile uzatılmasını talep etmiştik. 1 yıllık uzatma geldi. Bu bile bizi çok mutlu etti. Ayrıca bu talebimizi iletmemizin üzerinden bir hafta geçmesinin ardından Ankara’dan olumlu yanıt gelmesi ve teşvik süresinin uzatılması, Odamızın ve İzmir iş dünyasının taleplerinin ne kadar dikkatli olarak izlendiğini gösteriyor. İzmir iş dünyası adına Sayın Başbakanımıza ve tüm ilgililere teşekkürlerimi sunuyorum. Yatırım teşvik mevzuatında yapılan bu değişikliklerle, İzmir’in sahip olduğu yatırım potansiyelini ortaya koyarak daha fazla yatırımı kente çekebileceğimize inanıyorum.”

Kaynak: İHA