Ruslar, İstanbul‘u İşgal Etti, Atatürk De ‘İntihar Eylemcisi‘ Oldu

Rusya’nın TV3 televizyonu, 1877 yılındaki Türk- Rus savaşıyla ilgili ilginç bir belgesel film hazırladı.

Rusya’nın TV3 televizyonu, 1877 yılındaki Türk- Rus savaşıyla ilgili ilginç bir belgesel film hazırladı. Filmde, varsayımlardan yola çıkılarak İstanbul’un Rusya tarafından işgal edilmesi ve Marmara bölgesinin tamamen Rusya toprağı olması hayali canlandırıldı. Filmin sonunda Türkiye Cumhuriyeti‘nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün St. Petersburg‘a giderek, İstanbul’u işgal eden Rus General Mihail Skoblev’e suikast düzenlemesi de yer alıyor. Filmde, Skoblev‘le birlikte Atatürk de yaşamını yitiriyor.

TV3 televizyonun ‘Alternatif Tarih‘ isimli belgesel filminin bu haftaki konusu 1877 yılında Rus Ordusu‘nun İstanbul’u işgali ele alındı. Belgeseli sunan yapımcı Aleksey Verşinin, 1877 yılında İstanbul’un 12 kilometre yakınına kadar ilerleyen Rus Ordusu‘nun saldırı emrinin ardından Osmanlı‘nın başkentini tamamen işgal etmesi ve sonrasın da yaşananları hayali olarak ekrana taşıdı. Verşinin, “Aslında o tarihte Çar 2. Aleksandr İstanbul’u işgal etmekten son anda vazgeçti. Eğer vazgeçmeseydi bu sadece savaşın değil, tüm Şark‘ın kaderini değiştirecekti... İstanbul Ruslar için halen Ortodoks dünyasının kutsal kenti. Kutsal Ayasofya’yı ve başka Bizans mimarilerini nasıl geri alabilirdik? İstanbul‘a 12 kilometre yaklaşan Rus Ordus‘na eğer General Skoblev’in saldırı emri verseydi, tarih tamamen değişirdi. Rus Ordusu İstanbul’u alacaktı ve bu şehir bizim olacaktı. Ve ‘İstanbul’un Fetih Günü‘ diye ulusal bir bayramı hep kutlayacaktık” dedi.

RUSYA İSTANBUL‘UNDA YAŞAM NASIL OLACAKTI

İstanbul’un işgalinden sonra kentin tamamen Ruslaştırıldığını hayal eden Verşinin, Ayasofya‘daki ay yıldızın çıkartılarak yerine hacın asılmasını sahneye taşıdı. Ayrıca İstanbul ve çevresinde Rusya ve Osmanlı kültürü aynı mekanlarda bir arada yaşayacaktı. Filmde, "Artık İstanbul bizim. Müslüman İstanbul artık yok, şehirde kilise çanları duyulmaya başladı. Karadeniz’de Rus donanması faaliyete geçiyor. Boğazlar da bizim. Karadeniz’den sıcak denizlere inmek serbest. Kentteki mağaza ve restoranlarda artık Rus ürünlerini de görmek mümkün. Türk hamamının yanında Rus banyosu da var. Mağazalarda Kur‘an ve İncil yan yana satılmaya başladı. Baklava ve lokum Rus balıyla yapılıyor. Türk nargilesinin yanında Rus mantısı veya başka ürünler de var. Marmara Denizi kıyıları artık Rusya’nın tatil beldeleri". diyor.

ATATÜRK’TEN VATANIN İTİKAMI İÇİN RUS GENERALE İNTİHAR SALDIRISI

Filmin sonunda ise Rus işgalinde büyüyen Mustafa Kemal Atatürk intikam için St.Petersburg’a geliyor. Atatürk, General Skoblev’in at arabasına intihar saldırısı düzenliyor. Verşinin, “Skoblev, İstanbul’u aldığı zaman Mustafa Kemal daha doğmamıştı. Skoblev ise St.Petersburg’ta rahat şekilde dolaşıyordu. Vatanında çok sayıda devrimciyi tutuklayan ve düzen sağlayan General Skoblev asıl düşmanını, Türkleri unutmuştu. Asıl saldırının Rus devrimcilerinden ziyade Türklerden geleceği aklına bile gelmezdi. Mustafa Kemal önemli bir iş için arkadaşlarıyla St.Petersburg‘un yolunu tutuyor. General Sloblev tek başına at arabasıyla kentte dolaşırken o an bomba patlıyor ve araba havaya uçuyor. Mustafa Kemal belli ki hayatını kaybediyor. Türkler Mustafa Kemal ile gurur duyuyor, ona ‘Atatürk‘, Türklerin atası ismini veriyorlar. Türkiye’de her yerde Atatürk’ün anıtları dikiliyor.” dedi.