Kütahya‘da Kanser Haftası Etkinlikleri Başladı

“Kanser Haftası” etkinlikleri çerçevesinde il genelinde “Sigara ile Mücadele ve Kanserden Korunma” konulu eğitim programı Kütahya Valisi Kenan Çiftçi’nin katılımıyla başladı.

Kanser haftası nedeni ile Kılıçarslan Anadolu Lisesinde düzenlenen programda konuşan Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, “Doktorlarımızdan bu kansere yeter demelerini ve bir tedavi yöntemi bulmalarını arzu ediyorum” dedi.

"KANSER TOPLUMSAL BİR SORUN"

Programda, Kanser hastalığının en basit tanımıyla, hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu uzaktaki veya yakındaki başka organlara metastaz yaparak vücuda yayılan ölümcül bir hastalık olduğunu açıklayan İl Sağlık Müdürü Dr. Kamil Türkmen, “Günümüzde her ülkede, her yaşta görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan kanser hastalığı evrensel bir sorun niteliğindedir. Kanser hastalığının görülme sıklığı yaşa, cinsiyete, köken aldığı organa, genetik faktörlere, çevre faktörlerine, beslenme alışkanlıklarına göre farklılıklar göstermektedir. Kanser hastalığının, ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer alması nedeniyle bir sağlık sorunu olmasının da yanında, topluma getirdiği ekonomik maliyeti nedeniyle toplumsal bir sorun olduğu açıkça görülmektedir. Halkımıza bu konuda yardımcı olabilmek için Kanser Erken Teşhis ve Tanı Merkezimiz Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi bünyesinde 1998 yılında açılan Kanser Erken Teşhis ve Tanı Merkezimiz vatandaşlarımıza erken tanı, zamanında uygun tedaviye yönlendirmek, kanserli hastaların yaşam süresini uzatmak, yaşam kalitesini yükseltmek, kanserden korumak ve kansere bağlı ölümleri azaltmak için hizmet vermektedir” diye konuştu.

"ERKEN TEŞHİS KURTARIYOR"

KETEM bünyesinde ilimizde Nisan 2009 dan bu yana tarama programının başlatıldığını ifade eden Türkmen sözlerine şöyle devam etti: “2009 yılında 2183 kişi, 2010 yılında 2753 kişi meme kanseri taramasından geçirilmiş toplamda 11 kişide meme kanseri erken dönemde tespit edilmiştir. 2009 yılında 1512 kişi 2010 yılında 2235 kişi serviks kanseri taramasından geçirilmiş. 2010 yılında alman pap-smer sonucu 26 bayanda kanser öncesi atipik hücre tespit edilmiş ve takipleri devam etmektedir. KETEM in bir yıllık masrafı erken tespit edilen iki meme kanseri vakası harcamalarına eşittir.”

"TEKNOLOJİ GELİŞTİ"

Sağlık hizmetlerinin artık geliştiğini ifade eden Vali Kenan Çiftçi “Sağlık hizmetleri artık gelişti. Şimdi 8 dakikada hasta evinden alınıp hastaneye nakledilebiliyor. Hastaneye gittiğinizde sağlık karneniz var mı, yok mu sorulmadan hastalığınız tedavi ediliyor. Kanser son 20 yıldır gündemimize ciddi manada girmeye başladı. Belki daha öncede vardı ama daha farklı hastalıklardı. Bir dönemin vebası, bir dönemin veremi, şimdi yerini kansere bıraktı. Çevreme baktığımda birçok kişi kanserden yaşamını kaybetti. Hepimizde her şey olabilir. Erken tanı merkezi gibi güzel bir merkezimiz varken bu merkezden faydalanmalıyız. Tabi ki gençlerimize, öğrencilerimize çok bir faydası şimdilerde olmayabilir ancak büyüklerine bu konuyu hatırlatmaları gerekiyor. Doktorlarımızdan bu kansere yeter demelerini ve bir tedavi yöntemi bulmalarını arzu ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından program Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Sultan Aysun Kocacan’ın “kanser” hakkında sunumu ile devam etti.

Etkinliğe Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Vali Yardımcısı M. Haluk Saygı, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Toklu, İl Emniyet Müdürü Sezai Kalyoncu, İl Sağlık Müdürü Dr. Kamil Türkmen, İl Müftüsü Mustafa Üskülüplü, İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya, İl Sosyal Hizmetler Müdürü Mustafa Bakırdemir, İl Sağlık müdürlüğü personeli, Kılıçarslan Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı.

Kanser haftası boyunda kentte çok sayıda etkinlik düzenleneceği belirtildi.

Kaynak: İHA