Gurpınar‘ın Dusman Isgalınden Kurtarılısı Torenlerle Kutlandı

Van‘in Gurpinar ilcesinin dusman isgalinden kurtarilisinin 93. yildonumu torenlerle kutlandi. Temsili kurtarilisin ardindan protokol uyeleri halkla birlikte halay cekerken, Mehmetcigin sis bombalari golgesinde yaptigi gecit toreni ise buyuk alkis topladi.

Cumhuriyet Meydani‘nda duzenlenen torenler, saygi durusu ve Istiklal Marsi‘nin okunmasiyla basladi. Kaymakam Nurullah Kaya, Belediye Baskani Fuat Yasar Atan ve Garnizon Komutani Yarbay Gurkan Sari‘nin halki selamlamasinin ardindan temsili kurtarilis gosterisi yapildi. Koy basan dusman kuvvetlerinin etkisiz hale getirilmesinin ardindan halk oyunlari gosterisi yapildi. Protokol uyelerinin de halkla birlikte calinan muzik esliginde halay cekmesinin ardindan gunun anlam ve onemini belirten siirler okundu.

Torende bir konusma yapan Gurpinar Belediye Baskani Fuat Yasar Atan, devlet arsivlerinde Ermeni mezalimi hakkindaki zabitlarda Van‘in Canakkale ve Sarikamis‘tan sonra en fazla sehit veren illerden biri oldugunu soyledi. Baskan Atan, "Gunumuzde milletimize atfedilen sozde soykirim iddialari tarihe ragmen gercekleri gormezlikten gelmek ve tarihi inkar etmektir. Milletin o gunku mucadelesi ‘soykirim‘ degil bilakis bir var olma mucadelesi, bir ozgurluk savasidir. Mukaddes degerler ugruna verilen savaslar

kadar yapilan fedakarliklari ve kazanimlari hicbir zaman silinmeyecek olan azim ve adanmisligi da aniyoruz" dedi.

Gonderilen mesajlarin okunmasi, kurtarilis gunu nedeniyle duzenlenen siir, kompozisyon ve resim yarismasinda dereceye girenlere odullerinin verilmesinin ardindan resmigecit toreni yapildi. Mehmetcigin sis bombalari golgesinde yaptigi yuruyus ise halk tarafindan ayakta alkislandi.

Kutlama torenleri, Gurpinar Belediye Baskanligi tarafindan ogretmenevinde verilen yemegin ardindan sona erdi.

Kaynak: İHA