Oyuncu Mert Fırat Üniversitelilerle Buluştu

‘Başka Dilde Aşk‘ filminin başrol oyuncusu Mert Fırat, Uludağ Üniversitesi‘nde düzenlenen söyleşide öğrencilerle buluştu.

Eğitim Fakültesi Ahmet Taner Kışlalı Salonu‘nda yapılan söyleşiye, İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Ercüment Tanrıverdi de katıldı. Söyleşi, Nilüfer Halk Eğitim Merkezi işitme engelliler öğretmeni tarafından işaret diline çevrildi. Uludağ Üniversitesi Engelli Öğrenci Destek Danışma Birimi Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen söyleşide salon tıklım tıklım doldu. Söyleşiye, rektörlük seçiminde en fazla oyu alan Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Dilek, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine

Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Özcan ve Engelli Birimi Koordinatörü Dr. Sıdıka Parlak da katıldı.

‘Başka Dilde Aşk‘ filminin işitme engelli oyuncusunun idealize edilmesiyle birçok kişinin engelliler konusundaki tabularını yıktığını belirten Mert Fırat, nisan ayında vizyona girecek ‘Atlıkarınca‘ filmiyle de bir başka tabu olan "ensest" konusunu tartışmaya açacaklarına inandıklarını söyledi. Ensestin sadece Türkiye‘nin değil, tüm dünyanın meselesi olduğunu ancak bunu görmezden gelerek yok etmenin mümkün olmadığını savunan Mert Fırat, "Merak etmeyin, bu konuda lider şükür ki Türkiye değil Fransa. Ama bu

konuyu tabu olmaktan çıkarıp tartışmaya açmak zorundayız. Tabuları tartışmamak mağdurun hiçbir işine yaramaz, sadece faili korur" dedi. Fırat, "Biz bu filmi çekerken çok araştırdık ve inceledik. Gördük ki, küçük yaşlardan itibaren taciz edilen veya tecavüze uğrayan çocuklar dopamin ve serotonin salgılamadıkları için zaman içinde genetikleri de değişime uğruyor. Bu da hastalıklı bir toplum oluşmasına yol açıyor ve bir gün bir yerden patlak veriyor" diye konuştu.

Beynin hızlı çalışmasını sağlayan işaret dilini herkese tavsiye ettiğini belirten Mert, kendisinin de 1.5-2 ay işaret dili eğitimi aldığını anlattı. Mert Fırat, işaret dili konusundaki eksiği gidermek için Engelliler Federasyonu Başkanı Ercüment Tanrıverdi ile birlikte çalışarak görsel bir sözlük hazırladıklarını, son düzeltmeleri yaptıktan sonra da baskıya vereceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA