Şimşek: "Petrol Fiyatları Enflasyonun Önümüzdeki Aylarda Yükselmesine Sebep Olabilir"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Petrol fiyatları, hem Türkiye‘nin cari açığını artırıyor hem enflasyonun önümüzdeki aylarda yükselmesine sebep olabilir hem de Türkiye‘nin büyüme oranını muhtemelen aşağı çekme potansiyeline sahiptir" dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Libya‘da yaşanan olaylar üzerine mağdur olan yatırımcı iş adamlarına yönelik hükümetin sağlayacağı destekler" hakkında ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Maliye Bakanlığı‘nın kanunlar çerçevesinde Libya‘da iş yapan mükelleflere her türlü kolaylığı sağlayacağını ifade eden Mehmet Şimşek, Libya‘da meydana gelen olayları mücbir sebeplerden kabul ettiklerini belirtti. Böylelikle, mükelleflere özellikle beyanname vermek, vergi ödemek gibi hususlarda kolaylıklar sağladıklarını anlatan Şimşek, "Mükellefiyetleriyle ilgili süreler durmakta, bu süre zarfında bu mükellefler beyanname vermeyecek, mükellefiyetiyle ilgili bildirimlerde bulunmayacak bu nedenle her hangi

bir cezai işlem yapılmayacak. Verilen sürenin sonuna kadar mükellefiyetle ilgili herhangi bir tahakkuk edilen vergiler de ödenmeyecek" dedi.

Libya‘daki işleri son gelişmelerden etkilenen mükelleflerin vergi dairelerine başvurarak orada iş yaptıklarını ispat etmeleri gerektiğini belirten Şimşek, "Biz de başvuru çerçevesinde mükellefin durumun inceleyeceğiz ve mücbir sebep çerçevesinde kendilerine bazı imkanlar sağlayacağız. Yani genelde ülke içerisinde uygulanan mücbir sebep durumu, bu bölgedeki bütün mükellefle uygulanacak ama Libya başka bir ülke olduğu için bunu başvuru esaslı yapacağız. Kendilerinin vergi dairelerine başvurması yeterli

olacak" diye konuştu.

Bölgedeki gelişmelerin Türkiye ekonomisini dolaylı ve doğrudan etkilediğini belirten Maliye Bakanı Şimşek şöyle konuştu:

"Petrol fiyatları, hem Türkiye‘nin cari açığını artırıyor hem enflasyonun önümüzdeki aylarda yükselmesine sebep olabilir hem de Türkiye‘nin büyüme oranını muhtemelen aşağı çekme potansiyeline sahiptir.

Burada Önemli olan şokun ne kadar süreceği. Ümit ediyoruz ki petrol fiyatlarındaki yükseliş, dünya ekonomisi yani temel faktörlerden dolayı değil siyasi risklerden dolayıdır. Dolayısıyla geçici bir olur ve şokun Türkiye ekonomisine etkisi sınırlı olur. Riskten kaçınma da söz konusu. Ama Türkiye‘nin makroekonomik temelleri Ak Parti döneminde sağlamlaştırıldı."

Şimşek, uzun vadede Ortadoğu ve Kuzey Afrika‘daki bu ülkelerin daha demokratik ve daha istikrarlı olması Türkiye‘nin yararına olacağını belirtti.

Şimşek, "Benzin fiyatları 5 TL‘ye çıkar mı?" şeklindeki bir soruya, "Geçen sene başına oranla, petrol fiyatları günübirlik değişiyor ama yüzde 60 civarında yukarıdaydı. Bu ister istemez içeride üretilen akaryakıt ürünlerine yansıyor. Geçen şubat sonu itibariyle Türkiye‘de benzin üzerindeki vergi yükü son 9-10 yılın en düşük düzeyine düştü, yüzde 61 düzeyine geriledi. Dolayısıyla vergiden kaynaklanan bir fiyat artışı söz konusu değildir ve olmayacaktır. Ama takdir edersiniz ki petrol fiyatlarının

yükselmesi içeriye de yansıyor. Bu hususta bizim yapabileceğimiz şey, vergiler konusunda hiçbir şekilde yükü artırmamak, tam aksine yükün azalmasına imkan sağlamaktır" yanıtını verdi.

Kaynak: İHA