2010‘Un 2. Yarısında Siparişler Arttı

Kayseri Sanayi Odası‘nın yaptırmış olduğu ankette 2010 yılının ikinci yarısında taleplerin arttığı ancak sanayicilerin haksız rekabetten dert yandıkları ortaya çıktı.

Doç. Dr. Nisfet Uzay tarafından 135 işletme üzerinde yapılan ankette 2011 yılının ilk yarısında sanayicilerin ekonomi konusunda iyi beklentiler içinde olduğu, kötü bir beklentinin olmadığı tespit edildi. Yapılan anket sonuçlarına göre, işletmelerin yüzde 65.19‘unun şu anda üretimlerinin arttığını, işletmelerin yüzde 62‘sinin ise iç satışların arttığını kaydettiği öğrenildi.

Doç. Dr. Nisfet Uzay, anket sonuçlarına göre, 2010 yılının ikinci yarısından itibaren işletmelere verilen siparişlerin arttığına dikkat çekerek, “İşletmeler 2011 yılında ihracatta bir artış beklentisi içinde. Yaptığımız ankete göre işletmelerin yüzde 46.67‘sinin istihdamı arttı. Ancak işletmelerin karlılıklarının azaldığı belirlendi.

2010 yılının son altı ayında ise yani krizin etkisinin azaldığı dönemlerde anket sonuçlarına göre işletmelerin yüzde 36‘sının yatırımları artmış. İşletmeler bu dönemde daha çok modernizasyona yönelmişler” dedi.

Anket sonuçlarında, işletmelerin piyasada yaşadıkları sıkıntıların da belirlendiğini bildiren Doç. Dr. Uzay, “İşletmelerin temel sorunları olarak enerji maliyetleri, hammadde fiyatları, kalifiye eleman sıkıntısı, haksız rekabet ve karlılığın azalması olarak tespit edildi” diye konuştu.

Kaynak: İHA