Azerbaycan Halk Beynel Diasporası Merkezi‘den Bir Heyet Iğdır‘da

Azerbaycan Halk Beynel Diasporası Merkezi (UDM) olaşan bir heyet Iğdır‘da gelerek, Iğdır Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) katılımıyla ‘31 Mart Dünya Azerbaycan Soykırımı‘ münasebetiyle anma programı tertiplediler.

Nahcıvan üzerinden Iğdır‘a karayoluyla gelen, UDM Başkanı İsmail Ağayev, UDM Avrupa Temsilcili Prof. Dr. Azer Kerimov, UDM Rusya Temsilcisi Alemder Nebiyev, UDM İrevan Bölüm Başkanı Araştırmacı-Tarihçi Aziz Elekberli, UDM Karabağ Bölüm Başkanı Araştırmacı-Tarihçi Nazım Tabdıkoğlu, Rauv Zeyni, Gönül Kerimova oluşan heyet Ermeniler Tarafında Katledilen Şehit Türkler Anıtı‘na (Kılıçlar Anıt) şehitler anısına karanfiller bırakarak, saygı duruşunda bulundular. Buradaki anma programın ardından Iğdır ASİMDER‘i

ziyaret ettiler.

UDM Başkanı İsmail Ağayev, 1918 yıllı Mart katliamları Ermenilerin, Türkleri karşı yaptıkları birçok soykırım eylemlerinden biri olduğunu söyledi.

Ağayev, "Azerbaycan halkına karşı defalarca yapılmış ve uzun yılardan beri uluslararası düzeyde kendi siyasal-hukuki değerinin alamamış bu kanlı soykırım tarihimizin açılmamış sayfalarındandır. Tarihi belgeler gösteriyor ki, 1918 yılında Güney Kafkasya‘daki kendi topraklarından etnik temizleme ve soykırım politikalarına maruz kalan yüz binlerce Azeri-Türkleri Ermeni Taşnak çetelerince tarafından toplu olarak, katledilmiş ve yaşadıkları kendi memleketlerinden sınır dışı edilmiştir" dedi.

Ermenilerin bu coğrafyada da katliamlar yaptığını hatırlatan Ağayev, "Bilindiği gibi, 1918 Mart‘ında Urmiye, Maku, Kars, Van, Erzurum, Salmas, Bakü, Erivan, Gence, Lenkeran, Şamahı, Kuba, Kürdemir, şehirlerinde 150 binden fazla soydaşımız Ermeniler tarafından katledilmiştir. Sadece Urmiye‘de bir günde ABD, Fransa, Rusya, konsolosların gözleri önünde 10 binden fazla kişi öldürüldü" şeklinde konuştu.

Mart katliamlarının Ermeni katilerinin, halklarına karşı büyük çaplı ve özenle düşünülüp tasarlanmış, etnik temizlik politikalarının bir parçası olduğunu savunan UDM Başkanı Ağayev, "Tabii ki bu aşamaya kadar çeşitli köklere dayanan sağlam tutarlı delilerle de hazırlanmıştır. Türk kanına susayan Andranik‘in silahlı birlikleri başta Albay Sulikov olmakla, Azerilerin yaşadığı köyleri yakıp, sivil halkı amansızca işkencelerden geçiriyorlardı. Martın sonlarında geçekleştirilen Bakü katliamında,18 bin kadar

kişinin cesedini Çemberköy mezarlığında büyük kuyulara atılarak üzerleri toprakla kapatılmıştır. Şimdi dünya bilmelidir ki Anadolu ve Azerbaycan Türkleri yüzyıllar boyunca Ermeniler tarafından etnik temizlik politikasına maruz kalmıştır. Ermeni katillerin halkımıza karşı yaptığı tecavüzleri bu günde devam etmektedir. Bu yıl yine 8 Mart da 9 yaşındaki Fariz Bedelov‘un isimli kız çocuğu katledilmesi Ermenilerin tarihsel Azerbaycan ve tüm Türk dünyasına göstermiş olduğu vahşetin devamıdır" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından anma programına katılan heyet, Kars‘da tertipledikleri 2 günlük program için, Kars‘a hareket ettiler.

Kaynak: İHA