Omü Uzaktan Eğitim Merkezi, Okumak İsteyenlerin Gözdesi Oldu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi, hem çalışmak hem de okumak isteyenlerin gözdesi oldu. 1.5 yıl önce kurulmasına rağmen teknolojik alt yapısı ve öğrenci sayısı bakımından rakiplerine fark atan merkez, online sistem üzerinden yaptığı sınavlarla da adından söz ettiriyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi, hem çalışmak hem de okumak isteyenlerin gözdesi oldu. 1.5 yıl önce kurulmasına rağmen teknolojik alt yapısı ve öğrenci sayısı bakımından rakiplerine fark atan merkez, online sistem üzerinden yaptığı sınavlarla da adından söz ettiriyor.

OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Türkiye‘de uzaktan eğitimin hızla yaygınlaştığını belirterek, şu an 2 milyon olan uzaktan eğitim sisteminin içindeki öğrenci sayısının yakın bir zamanda 10 milyonu bulacağını söyledi.

OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi‘nin çalışmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Vedat Ceyhan, öğrenciler ile akademik birimler arasında bir köprü vazifesi gördüklerini ifade etti. Şu an Ebelik Lisans Tamamlama Programı, Eğitim Yönetimi Planlaması, Teftişi ve Ekonomisi Alanı‘nda 8 bin 200 öğrenciye hizmet verdiklerini kaydeden Prof. Dr. Ceyhan, eylül ayında başlayacak Posta Hizmetleri Programı ile sayının 13 bine çıkacağını bildirdi.

Ceyhan, Pazarlama Ön Lisans Programı, mezun öğrencilere Pedagojik Formasyon Sertifikası Programı, Okul Öncesi Eğitimi Lisans Tamamlama Programı, Turizm Ön Lisans Programı için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Uzaktan eğitim sisteminden biri olan açık öğretimin artık demode olmaya başladığını dile getiren Prof. Dr. Vedat Ceyhan, “Açık öğretim sistemi, yaygın öğretimde bir kitabı öğrenciye gönderen, etkileşimsiz bir modelle yürütüyor. Ama yüz yüze uzaktan eğitim modeli Türkiye‘de hızla gelişen bir noktaya gidiyor. Daha 5 yıl önce iki üniversitenin ilgi gösterdiği uzaktan eğitim, önümüzdeki yıllarda çok daha ilerleyecek. Eğitimin belli bir zamana ve koşullara bağlı kalması yavaş yavaş kapanacak. Eğitim almak isteyenlerin önüne konan zorunluluklar bu yolla ortadan kalkacak. Şu an açık öğretim fakültesiyle birlikte Türkiye‘de 2 milyon öğrenci uzaktan eğitim sisteminin içinde. Bu sayının 4- 5 katı artacağını düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Geliştirdikleri online platformu üzerinden sınav sistemi hakkında bilgi veren Ceyhan, online üzerinden sınavda dünya ülkelerini geride bıraktıklarını kaydetti. OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vedat Ceyhan, “Türkiye‘de hatta dünyada en fazla öğrenciye aynı anda sınav yapabilen bir sistemimiz var. Her hafta sonunda her öğrenci bir ders olmak üzere belli saatte sınava davet ediliyor. Öğrenci belirtilen saatte şifreyle sisteme girerek verilen süre içinde soruları cevaplıyor ve sonuçlarını sistemimize ulaştırıyor. Bu sene 8 bin öğrenciye bu sistem üzerinden sınav yaptık. Dünyada bunun en fazla yapılmış uygulaması bin 500‘dür. Biz bunun çok üzerindeyiz. 8 bin 179 öğrencimizi mayıs ayında sınav yapacağız. Sorularımızı buradan tasarlayıp, düzenleyip, organize edip sınavlarımızı ilgili merkezlerde gerçekleştireceğiz. OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi, sınav konusunda da uzman olmuştur." bilgisini verdi.

Öğrencilere online sistemi üzerinden her türlü eğitim öğretim hizmetini verdiklerine de değinen Prof. Dr. Ceyhan, sözlerini şöyle tamamladı: “Öğrencilerimiz, video, word ve pdf ders formatındaki ders notlarına, anime edilmiş pover point sunuma ulaşabiliyor, dinleyebilecekleri formatta onlara mp3 olarak da ders notlarımızı sunuyoruz. Belli programlarımızda belli aralıklarla öğrencilerimizle ‘sanal sınıf‘ diye ifade edeceğimiz yüz yüze uygulamalarla eğitim ve öğretimi destekliyoruz. Ve öğrencilerimiz sürekli, 24 saat soru sorabileceği, hocalarla tartışabileceği bir foruma ulaşabiliyor. Öğrenci herhangi bir konuda soru kafasına takılmışsa soruları yazabiliyor, ilgili öğretim üyesi soruya müsait olduğu ilk platformda hemen cevap veriyor."