Bm Genel Sekreteri Ban, Kıbrıs Üçlü Zirvesini Haziran‘A Erteledi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon‘un, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum Kesimi Başkanı Dmitris Hristofyas ile Nisan ayında yapmayı planladığı üçlü zirveyi Güney Kıbrıs ve Türkiye‘deki seçimlerin ardından yapmayı planladığı öne sürüldü.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon‘un, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum Kesimi Başkanı Dmitris Hristofyas ile Nisan ayında yapmayı planladığı üçlü zirveyi Güney Kıbrıs ve Türkiye‘deki seçimlerin ardından yapmayı planladığı öne sürüldü. Rum Politis gazetesine göre, BM Genel Sekreteri söz konusu görüşmenin, müzakerelerin devam edip etmeyeceği konusunda da belirleyici olacağını açıkça dile getireceğini ifade etti. Gazete ayrıca, Haziran ayındaki “çok kritik” görüşmelerde, BM’nin sürece aktif olarak müdahil olmaya devam edip etmeyeceğinin veya farklı şekilde mi müdahil olacağının ve iyi niyet misyon görevini erteleyip ertelemeyeceğinin değerlendirileceğini de yazdı.

    Ban Ki-moon‘un müzakerelerin şu ana kadarki sürecinden memnun olmadığından şüphe duyulmadığını kaydeden gazete, Kasım ve Ocak aylarında Ban Ki-moon, Eroğlu ve Hristofyas arasında yapılan üçlü görüşmelerin ardından Kıbrıs sorununun temel konularında herhangi bir ilerlemenin sağlanmadığını, aksine müzakerelerin, iki tarafın çeşitli konulardaki -BM’de de değinildiği gibi- esnek olmayan tutumları nedeniyle çıkmaza sürüklendiğini yazdı. BM Genel Sekreteri‘nin, bu düşüncelerini, liderlerle yapacağı telefon görüşmesinde dile getirmesinin beklendiğini aktardı.