Anayasa Komisyonu'nda Kırmızı Pasaport Ve Rüşvet Tartışması

Anayasa Komisyonu'nda Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve CHP'li İsa Gök arasında 'rüşvet' ve 'kırmızı pasaport' tartışması yaşandı.

Anayasa Komisyonu'nda Kırmızı Pasaport Ve Rüşvet Tartışması
Anayasa Komisyonu'nda Kırmızı Pasaport Ve Rüşvet Tartışması
TBMM Genel Kurulu‘nda Anayasa Mahkemesi ile ilgili düzenleme görüşülürken komisyona geri gönderilen Anayasa Mahkemesi üyelerine kırmızı pasaport verilmesi ve ailelerinin sağlık harcamalarının yüksek mahkemenin bütçesinden karşılanmasına ilişkin 71. madde tartışmalara neden oldu. Komisyonda, Anayasa Mahkemesi üyelerine bu ayrıcalığın tanınmasını eleştiren CHP Milletvekili İsa Gök, mahkemenin süper yetkilerle donatılmasını da eleştirdi.

Gök, bu düzenlemeyle mahkeme üyelerine rüşvet verildiğini savunarak,düzenlemeden Yargıtay ve Danıştay‘ın yararlanmamasını da eleştirdi.

Gök‘ün sözlerine tepki gösteren Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu Gök‘ü ‘nifak‘ sokmakla suçladı. Yüksek mahkeme üyelerinin seçilmeden önce vali, rektör olarak kırmızı pasaport kullandığını belirten Kuzu, "Bu kişiler seçildikten sonra ver şu pasaportunu deniyor. Ver şunu bana ver diyorsun. Böyle bir şey olabilir mi? Her savunduğunu konu böylesine yanlış. Burada da aynı hatayı yapıyorsun. Senin derdin başka. Anayasa Mahkemesi ile hesaplaşmanı buradan götürüyorsun" dedi.

Gök‘ün tepkisine hükümet adına komisyonda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek‘ten de cevap geldi. CHP‘li Gök‘ün düzenlemeyi rüşvet olarak nitelendirmesini eleştiren Çiçek, bunun ağır bir itham olduğunu söyledi. Çiçek, "Rüşvet tabiri çok ağır bir tabir Sayın Gök. Kirli bir kelimenin önüne neyi getirirseniz getirin o pisliği temizlemez. Rüşvet tabiri yüz kızartıcı bir suçtur. Kirli bir kavramının önüne ne getirseniz getirin onun şeyini hafifletmez. Burada yapılan düzenlemelerin hiçbiri ne ceza anlamında ne de siyasi anlamda rüşvet değil. Yani biz onlara bunu sağlarsak ‘Bunlar hakkı hukuk bir tarafa bırakacak vicdanlarını bir tarafa bırakacak bu iktidar bize bunları sağladı diye anayasa aykırı olduğu iddia edilen yasalara gözü kapalı onay verecek‘ gibi son derece yanlış bir sonuca götürür. Orada görev yapan insanları tenzih ederim. Eğer biz mahkemelerimizi ufak tefek böyle küçük, kırmızı pasaport olsa da olur olmasa da olur bence bunlara tenezzül ederek hukuku bir tarafa bırakacaklar gibi kamuoyuna gösterirsek Türkiye‘nin imajı da yaralanmış olur" diye konuştu.

Çiçek daha sonra komisyon üyelerine dağıtılan üzüme atıfta bulunarak, ‘Tatlı yiyelim tatlı konuşalım‘ diyerek tartışmayı sona erdirdi.

Kaynak: İHA