Almanya‘da Nevruz Günü 8 Ülke Büyükelçisinin Katılımıyla Kutlandı

Almanya‘da 8 ülkenin büyükelçisi tarafından organize edilen etkinlikte Nevruz Günü kutlandı.

Türkiye, Azerbaycan, Afganistan, İran, Kazakistan, Tacikistan ve Türkmenistan büyükelçilerinin katıldığı etkinlikte ülkelerin milli müziklerinden ve folklör oyunlarından örnekler sunuldu.

Türkiye‘nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet yaptığı açıklamada, "Berlin‘de 8 büyükelçi Nevruz‘u kutlayacağız. Nevruz kutlama fikri geçen seneden beri aklımızdaydı. BM çerçevesinde böyle bir kutlama günü tespit edildikten sonra dedik ki, 2011‘de bunu mutlaka yapacağız. 8 ülkenin dostluğu ve kardeşliği, Nevruz‘u ortaklaşa kutlamasının sembolü olacak bugün" diye konuştu.

Azerbaycan Büyükelçisi Perviz Şahbazov ise, "Nevruz bayramı, Azerbaycan halkının en kutsal bayramlarından biridir. Sadece Azerbaycan tarafından değil, dünya genelinde 300 milyon kişi tarafından kutlanıyor" dedi.

İran Büyükelçisi Alirıza Şeyh Attar da, "Bugün İran ve 7 ülkenin temsilcisi olarak Nevruz‘u kutluyoruz. Almanya‘daki meslektaşlarımızla birlikte bu büyük tarihi geleneği, Almanya başta olmak üzere dünyaya göstermek için buradayız" ifadelerini kullandı.

Bu arada, İran Mülteciler Derneği, kutlamaların yapıldığı otel önünde, İran‘da tutuklu İranlı öğrencilere destek vermek amacıyla bir gösteri düzenledi.

Nevruz, BM‘nin 21 Mart‘ı Nevruz Günü ilan ettiği 2010‘dan bu yana uluslararası etkinliklerle kutlanıyor. Ağırlıklı olarak Azerbaycan tarafından dünya genelinde organize edilen kutlamalar bu yıl ilk kez Berlin‘de gerçekleştirildi.

Kaynak: İHA